Info

Sve što ste želeli da znate o Angeli Merkel

Koji broj cipela nosi nemačka kancelarka Angela Merkel, šta ima u svojoj vikendici u Ukermarku, ili tema njene doktorske disertacije, deo su odgovora na 60 pitanja koja danas, objavljuje nemački časopsi "Brigite", na rođendan najmoćnije žene sveta koja uspešno, tehnokratski i bez puno emocija godinama vlada Nemačkom, ali i Evropskom unijom.
17.07.2014. - 18:41h

Angela Merkel, koja sa svojim mužem profesorom Joahimom Zauerom živi na četvrtom spratu jedne žute kuće, stare gradnje u Berlinu, nosi broj cipela 38, a konfekcijske garderobe 42-44, otkrio je nemački ženski časopis "Brigite", koji se bavi modom, kulturom, psihologijom, medicinom, porodičnim odnosima... i, naravno, politikom. 

Za Angelu navodi da je visoka 168 centimetara, da je rođena u znaku raka i da je veoma rano počela da govori, ali kasno da hoda. 

Najmoćnija političarka sveta, kako je po četvrti put proglašava američki časopis "Forbes", kao mala svirala je flautu i, bez obzira na to što je bila "nesportski tip", želela je da postane balerina. 

Kao mala već je znala da misli na budžet i budžetsku disciplinu, za koju se danas skoro okrutno zalaže, pa je tako da bi poboljšala svoj "dečji budžet" brala borovnice, koje su tada koštale četiri marke po kilogramu.... 

Osim borovnica, iz "budžetskih razloga", Merkel je iz "razloga zadovoljstva" sakupljala razglednice, a sa 12 godina slušala muziku Kris Doerk, pevačice iz DDR. Soba devojčice iz Ukermarka bila je tada puna postera te pevačice. 

Drugarice su je tada ponekad zvale "Kasi", zbog njenog devojačkog prezimena Kasner, a sadašnji nemački kancelar je uvek bila najbolji đak u razredu. Pri tom su njeni drugovi smeli da prepisuju od nje. Iz fizičkog je mala Angela bila veoma loša.

Sa 18 godina, na proslavi mature, Merkel je prvi put bila pijana - za sve to bio je "kriv" viski. 

Pošto se u pričama o DDR govorilo da su tamo i tada najveći luksuz bile banane, Merkel međutim, nije sanjala o bananama, već o ananasu, a kada je reč o njenoj domovini, nju su miris sena, borova i krompira podsećali na domovinu. 

Ona nikada nije posedovala auto "Trabant", zaštitni znak DDR. Posle studija fizike na univerzitetu u Lajpcigu, Merkel je i doktorirala. 

"Istraživanje mehanizama reakcije raspada sa jednostavnim prekidom veza i izračuvananje konstanti brzina reakcije na osnovu kvantomehaničkih i statističkih metoda", naziv je njenog doktorata. Za nju se danas kaže da kao malo koji političar, glavom naučnika, uspešno rešava probleme. 

Kada je reč o Angeli i muškarcima, ona je jednom rekla da su oči ono što muškarce čini atraktivnim i "priznala" da, recimo, oni bolje od žena znaju da cepaju drva. 

Omiljeno cveće su joj ljiljani i delfinium.

Ona rado ide u Ukermark, u svoju vikendicu, i tamo zna da plevi svoje biljke od korova, ne misli da je loše kada je nazovu "Endži", ali njen muž je po tom imenu nikada ne zove. 

Petkom piše ceduljicu - za kupovinu svom mužu, kako bi on mogao to da obavi pre vikenda. Ona ne voli kolač od šljiva, ali ga ponekad priprema, jer to njenom mužu godi. 

Međutim, rado jede pečenu patku i kada je bila mala, uvek kada bi, prilikom posete baki u Pankovu, bilo na stolu za malu Angelu pačje pečenje. Kada je odrasla, zavolela je da jede turski specijalitet doner kebab. Danas ga rado jede bez sosa, sa mesom, salatom, lukom, paradajzom i kupusom. 

Majka Angele Merkel, Herlind Kasner, član je Socijaldemokratske partije. Angeline najbolje drugarice zovu se Erika, Rosemarie i Inga, a njena 10 godina mlađa sestra se zoveMerkel ima i svoju frizerku, kod kuće rado nosi džins i džempere, a njeni omiljeni dizajeneri i robne marke su Escada i Anna von Griesheim. 


Kada je bila ministarka za omladinu, pušila je kutiju cigareta dnevno. 

Voli planinarenje i skijanje, a kažu i da je dobra imitatorka i da zna da imitira, između ostalih, i ruskog predsednika Vladimira Putina. 

U bašti u Ukermarku sadi kropir i jagode. Zna i da kuva čorbu od krompira. Za "kancelarsku čorbu" potrebno je skuvati krompir i zeleniš za supu zajedno, zatim sve to izgnječiti, a ne miksati, slaninu prepeći i zajedno sa majorabom dodati. 

Posle povrede karlice prošle zime na skijanju, Merkel je oslabila 10 kiilograma, a njen recept za dijetu su šargarepa, paprika i praztiluk. 

Kada je o snovima velike Angele reč - sanja da putuje transibirskom želenicom za Mongliju. Pa, možda je neko uskoro obraduje rođendanskim poklonom.