Tači proglasio pobedu, "Srpska" osvojila 2,91% glasova

Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija pobedila je na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

.

Na osnovu nešto više od 94 odsto prebrojanih glasova, kako navodi Centralna izborna komisija (CIK), bez kompletnih rezultata sa severa Kosova, DPK je osvojila 31,21 odsto glasova. Demokratski savez (DSK) ise Mustafe osvojio je 26,13 odsto glasova, a Samoopredeljenje 13,73 procenata. Na četvrtom mestu je Savez za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja sa 9,65 odsto glasova, dok je Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja i Jakupa Krasnjićija osvojila 5,36 odsto glasova.
Srpska lista, prema CIK, za sada, bez rezultata četiri opštine sa severa Kosova, dobila je 2,91 odsto.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da će nakon "značajne izlaznosti" Srba na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu Vlada Srbije imati upotpunjen kapacitet da nastavi proces normalizacije odnosa u narednom periodu. "Mislim da će zadatak poslanika u parmamentu biti značajan, treba da delovanje koordiniraju u potpunosti s delovanjem Srbije, a na to ih obavezuje značajna izlaznost na izbore". Drecun je ocenio da je izlaznost mogla da bude bolja i da, kako je rekao, na severu nisu dobro shvaćeni značaj i težina delovanja budućih poslanika od kojih će zavisiti stvaranje zajednice srpskih opština iz briselskog sporazuma.

U nedelju su na Kosovu održani prevremeni izbori, na koje je izašlo 53.000 Srba.

Izbore su pratile i naše kolege. Pogledajte šta su naše kamere zabeležile.

Izvor: tanjug, beta