Info

Maležanski avion se nije srušio u delu okeana gde je tražen

Područje Indijskog okeana gde su registrovani zvučni signali nije ono na kojem se srušio maležanski avion sa leta 370, za kojim se traga još od 8. marta, saopštile su danas australijske vlasti, na kraju dugotrajne podvodne potrage.
29.05.2014. - 14:38h

Australijski Združeni centar za koordinaciju agencija (JACC) naveo je da je potraga u toj zoni uz pomoć mini-podmornice sada završena. Traganje za podmornicom počelo je početkom aprila kada su detektovani prvi zvučni signali.


U saopštenju JACC navodi se da je australijska Kancelarija za bezbednost saobraćaja objavila preporuku da se to područje sada odbaci kao mesto pada MH370.

Australijski brod "Okeanski štit" koji nosi američku mini-podmornicu napustio je zonu potrage posle pročešljavanja 850 kvadratnih kilometara okeana u potrazi za nestalim avionom s 239 putnika i članova posade.

Okončanje podvodne potrage podudarilo se s izjavom predstavnika američke mornarice Majkla Dina za Si-En-En kako signali registrovani početkom aprila ne potiču od crne kutije aviona. 

JACC je precizirao da će operacija traganja za MH370 sada ući u novu fazu u kojoj će biti uključena sofisticirana oprema da bi se skeniralo okeansko dno i definisala zona potrage. 

Avion MH370 nestao je 8. marta na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.