Vanredna situacija u Kragujevcu

Olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je juče oko 17.30 sati Kragujevac. Za sat vremena palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru. Udari vetra iznosili su do 60 km na sat. Štab za vanredne situacije kojim je presedavao gradonačelnik Veroljub Stevanović proglasio u 20 sati vanrednu situaciju na teritoriji grada Kragujevca. Evakuisano je 48 lica.

.

Najugroženiji delovi grada su Ždraljica, Beloševac, Lekina bara, Ilina Voda i potez oko ''Žitoprodukta''. Ima poplavljenih industrijskih objekata i privatnih kuća. Evakuisano je 48 lica među kojima ima i dece. Svi su zbrinuti i smešteni u Gerontološki centar i na „Šumadija sajam“. „Najveća šteta je na infrastrukturi i velikom broju stambenih objekata gde je voda dostizala i do jednog metra. Bujični vodotokovi su izneli veliku količinu kamena i rizle na glavne saobraćajnice“, rekao je zamenik komandanta Štaba, Zoran jovanović.

Deo pogona „Zastava oružja“ je pod vodom i prekinut je rad u trećoj smeni. Poplavljeni su i podrumi Kliničkog centra, Hitne pomoći i gradskih škola i obdaništa. Nastava u školama neće biti obustavljena. Situacionom centru do ponoći je upućeno oko stotinu prijava za poplavljene kuće i puteve. Nakon prestanka padavina ekipe „Čistoće“ i „Elektrošumadije“ krenule su sa raščišćavanjem terena. Teška mehanizacija je upotrebljena za saniranje najugroženijeg dela grada, ispod nadvožnjaka u naselju Ilina Voda. Veliki broj sela i prigradskih naselja je isključen preventivno sa strujne mreže. Bez struje su bila naselja Gornja i Donja Sabanta, Žeželj, Dulene, Lužnice, Desimirovac, Medna, Rečani, deo Ilićeva i Maršić.

Načelnik odeljenja za zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović izjavio je Tanjugu da se u naselju Bresnica izlio Bresnički potok i da je poplavio jedan broj stambenih objekata. "Stanje je teško i u prigradskim naseljima Ilićevo, Maršić i Beloševac, gde takođe ima poplavljenih objekata", rekao je Radovanović.

Radarski centar Bešnjaja, kako je Tanjugu izjavila šef tog centra Svetlana Biljić, za dva sata je ispalio 38 protivgradnih raketa. "Bilo je i pojave grada veličine zrna kukuruza, a koji je najviše padao na potezu Kragujevac-Batočina", rekla je Biljićeva.

Svi građani čije su kuće ugrožene mogu da se jave jave Situacionom centru na brojeve telefona 0800/112-113 i 505-800.

Izvor: tanjug

Ovako je bilo u Ivanjici: