Prostran: Biće hrane!

Građani Srbije ne moraju da brinu jer će biti dovoljno hrane i posle katastrofalnih poplava koje su pogodile zemlju, kaže Milan Prostran.

.

"Srbija ne treba da strahuje da neće biti dovoljno hrane, možda će biti manje za izvoz, ali u vanrednoj situaciji je navjažnije obezbediti hranu za svoje stanovništvo, posebno za postradalo područje", rekao je sekretar odbora za agrar privredne komore Srbije.

Žitorodni deo Srbije, Vojvodina, deo Mačva nije stradao, a i fondovi hrane iz prošle godine su dobri i mogu da zadovolje potrebe za narednih četiri ili pet meseci, dodao je on.

Prema njegovim rečima, u vanrednim uslovima, dok se svi ti bilansi ne zatvore, država bi trebalo da bar privremeno donese mere ograničenja izvoza pšenice, kukuruza, ulja i šećera, bez obzira što su to nepopularne mere.

Prostran kaže da tako nešto očekuje, jer su se mere ograničenja izvoza primenjivale i kada je bila mnogo manja šteta i kataklizma i to nije loše i niko neće zameriti.

On je takođe rekao da insistira na tome da se domaći bilnasi sabiraju.

"U prvim danima ili mesec dana poljoprivredni proizvođači će voditi bitku da svoja domaćisntva stave u funkciju posle svih mera zaštite od bolesti i sanacije uništenog, ali navika nam je da svako ima nešto svoje zasejano", rekao je Prostran i dodao da se nada da će se ući u ranu setvu povrća i određenih sorti kukuruza, čija berba može da stigne do leta ili oktobra.

Prostran je istakao i da treba očekivati da država pomogne kroz subvencije semena, đubriva, nafte i kredita proidzvođačima mleka kroz kupovinu stoke.

Ukazujući da je u Srbiji uvek postojala solidarnost, Prostran je rekao da je ona naročito izražena u poljorpviredi i da je veoma bitno da se ponovo oživi stočarstvo. "Ali, poljoprivreda je naša sudbina i poljoprivreda hrane mora da postoji", rekao je prostran.

Prostran se osvrnuo i na stanje sistema za odvodnjavanje, rekavši da je važno stvaranja uslova da se svi sistetmi odvodnjavanje vrate u funkciju i da se osposobe, a to je, kako je naglasio, veoma važan državni posao.

"Imamo 35.000 kilometara pod kanalima, ali je 90 zapušteno, funkcionišu, ali sa veoma malim kapacitetom. Veliki sistemi kao što su Dunav-Tisa-Dunav, Ibar-Lepenac i Morava su tri velika sistema koji su isključivo radjena za odvodanjavanje", rekao je Prostran.

Izvor: tanjug