Tri nagrade za Exploziv na Međunarodnom festivalu "Zlatna buklija"

Jedna od najgledanijih emisija na Prvoj "Exploziv", nastavlja da niže nagrade. Na 9. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani, novinari Exploziva osvojili su tri nagrade u nekoliko kategorija.

.

Prva nagrada Zlatna buklija za prikladan spoj parodijskog I komičnog predstavljanja humora kroz etnološki sadržaj I moderan TV izraz – “Vlaška vijagra” pripala je Jovani Džinić, specijalnu nagradu dobio je Nemanja Stanković za priču “Jošanica”, dok je Grand Prix za najviši domet profesionalnog I novinarskog izraza “Dejan Mančić” pripao Jasni Jovanović.

Nemanjini je ovo druga nagrada na festivalu u Velikoj plani. Prošle godine priznanje je dobio za priču o srpskom vampiru Savi Savanoviću.

Reportaže voditeljke I novinarke Exploziva Jasne Jovanović višestruko su nagrađivane na različitim festivalima, a ovog puta osvojila je posebno priznanje. “Dobila sam nagradu koju sam možda najviše priželjkivala jer sam po profesiji, obrazovanju I osećaju novinar tako da je ovo priznanje velika čast” rekla je Jasna.

Jovana Džinić takođe je do sada osvojila više nagrada za svoje priče: “Jedan poseban deo Exploziva su stari običaji koji se još uvek održavaju I meni je drago kad dođemo do takvih zanimljivih priča. Vlašku vijagru smo sasvim slučajno otkrili I bilo je interesantno uraditi je, kako produkcijski tako I postprodukcijski. Trudimo se da pratimo sve aktuelne teme ali ja ću ostati verna vlaškoj tradiciji koja je neiscrpan izvor zanimljivh priča. Exploziv je i prethodnih godina osvajao mnoge nagrade na raznim festivalima tako da nas to svakako obavezuje da budemo još bolji I originalniji”.

Na međunarodni festival dokumentarnog filma u Velikoj Plani stiglo je 147 filmskih naslova, a selekciju je prošlo 80 dokumentarnih filmova. Festival posvećen je negovanju dokumentarizma kako filmskog izraza I godinama okuplja neke od najznačajnijih stvaralaca iz zemlje I regiona.