Konsultacije o formiranju Vlade

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u okviru konsultacia o formiraranju vlade sa delegacijom Demokratske stranke, koju je predvodio njen predsednik Dragan Đilas, a nešto ranije i sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS, koju je predvodio lider SPS Ivica Dačić.

.

Lider SPS informisao je predsednika Nikolića da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine, o čemu će odluku doneti stranački organi, a o kadrovskim rešenjima biti reči posle Vaskrsa.

To je Dačić rekao novinarima u Predsedništvu, nakon sastanka predstavnika sa predsednikom Nikolićem i naglasio da nijedno kadrovsko rešenje nije dogovoreno, već da će biti reči o tome posle Vaskrsa, i pored medijskih spekulacija.
"Informisali smo Nikolića o našoj spremnosti da budemo deo parlamentarne većine i o razgovorima koje smo vodili sa SNS i Aleksandrom Vučićem i o tome ćemo doneti odluku na našim stranačkim organima", rekao je Dačić.

On je precizirao da će danas biti održano Predsedništvo SPS, a posle Vaskrsa i Glavni odbor stranke, a i koalicioni partneri JS i PUPS će donositi odluke na stranačkim organima.

Dačić je naveo i da, kada je reč o ministrima, uopšte nije razgovarano o tome da će samo on ili neko iz SPS biti u vladi i ponovio da su oni i u razgovorima istakli da žele da pomognu novoj vladi. Dačić je primetio i da su ove konsultacije drugačije u odnosu na neke prethodne, jer se već zna da postoji parlamentarna većina za formiranje vlade.

U delegaciji pored Dačića bili su funkcioneri SPS Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić i funkcioner JS Petar Petrović.

Đilas je informisao predsednika Nikolića da ta stranka ne može da učestvuje u takvoj vladi, ali i da nije dobila poziv za to.

Đilas je naveo da je istovremeno zatražio od predsednika Srbije da se odustane od ideje rotiranja na godinu dana na mestu predsednika skupštine, jer u DS smatraju da je to neozbiljno i da unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela.
"Izrazili smo bojazan prema mnogim idejama i merama koje se najavljuju i koje mogu dovesti do smanjenja životnog standarda građana i otpuštanja ljudi. Ne vidim taj investicioni proces koji će dovesti do poboljšanja", rekao je Đilas.

Nikolića je, kako je rekao, obavestio o tome da se demokrate ne slažu sa idejom rotiranja predsednika parlamenta.
"Ne slažemo se sa idejom rotiranja, ona je neozbiljna i unižava ugled tog doma, ne samo što je predsednik parlamenta, ako se nešto desi predsedniku države, najvažniji čovek u zemlji i zalažemo se da se od takve ideje odustane", naveo je Đilas.

Pored Đilasa sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić i potredsednica Vesna Martinović.

U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Andrićev venac 1, predsednik Nikolić će danas razgovarati sa:

- u 11.15 sati, lista "BORIS TADIĆ - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma"

- u 12.00 sati, lista "Vajdasagi Magyar Szovetseg-Pasztor Istvan - Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor"

- u 12.45 sat, lista "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - SDA Sandzaka - dr. Sulejman Ugljanin"

- u 13.30 sati, lista "PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANJE - RIZA HALIMI - PARTIA PER VEPRIM DEMOKRATIK - RIZA HALIMI".

U utorak, 22. aprila, predsednik Srbije će imati konsultacije sa predstavnicima izborne liste "ALEKSANDAR VUČIĆ - BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista)", saopstila je Pres služba predsednik Republike.