Peti dan: Avionu ni traga, istraga proširena na veći prostor

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein izjavio je danas da nema konfuzije u dosadašnjem bezuspešnom traganju za avionom sa 239 putnika i članova posade koji je izgubio kontakt sa kontrolom letenja u Hanoju u subotu rano ujutro i nestao oko sat vremena po poletanju sa aerodroma u Kuala Lumpuru na putu za Peking.

.

"Ja ne mislim tako. Daleko je od (konfuzije) toga. Konfuzije ima jedino ako vi želite da vidite stvari kao konfuziju", rekao je Hasan, preno je AFP.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Ćin Gang izjavio je prethodno novinarima da su protivrečne informacije o nestalnom avionu "prilično haotične".

Trenutno imamo mnogo informacija i prilično su haotične, pa imamo poteškoće da potvrdimo šta je tačno, a šta ne", izjavio je Ćin.

Šef malezijskih avio snaga Rodzali Daud u međuvremenu je izjavio da je malezijski vojni radar detektovao nešto za šta bi se moglo reći da je nestali avion nekoliko stotina kilometara od mesta gde je nestao sa radara, preneo je Rojters.

Na konferenciji za novinare Daud je rekao da trag datira oko 45 minuta nakon što je avion nestao sa radara negde između obala Malezije i istočne obale Vijetnama, da je zabeležen oko 200 kilometara severozapoadno od ostrva Penang na zapadnoj obali Malezije i da ga treba proveriti.

Potraga za nestalom malezijskim avionom proširena je danas kako bi pokrila širok prostor od Kine do Andamanskog mora, dok zvaničnici peti dan za redom nemaju bilo kakva bliža objašnjenja šta se dogodilo sa avionom sa 239 putnika i članova posade.

Vijetnam je spoveo "sažetu pretragu manjeg obima" u vodama duž svoje južne obale, navodeći da "prima oskudne i zbunjujuće informacije iz Malezije".

Hanoj nastavlja pretraživanje "u punoj snazi" i potraga je proširena na kopno, dok je Kina najavila da će njegova avijacija pregledati kopnene površine, pa kasnije takvu informacija demantovala, prenela je agencija Rojters.

I Indija se uključila u potragu mada još nije odlučeno koju oblast će pretraživati, pošto je Indija ima veliku vojnu komandu na Andaman i Nikobar ostrvima i patrole njene mornarice u Moreuzu Malaka.

Strah zbog nestalog aviona okrenuo se danas u bes i sumnju u Maleziji pošto su kritičari optužili zvaničnike za "haotični nedostatka koordinacije" kao odgovoru za nestalim avionom, dodaje AFP.
"Raspoloženje među Maležani sada se okreće od strpljenje u potrazi za 239 putnika i članova posade nestalog aviona sa leta MH370 u sramotu i bes ", navodi se, u komentaru, na lokalnom sajtu "Malezijski insajder".

Malezijski ambasador u Pekingu Iskandar Sarudin razgovarao je sa rodbinom i prijateljima putnika iz nestalog aviona u pekiškom hotelu i preneo im da je poslednji snimljen komentar jednog od pilota nestalog aviona bio "uredu, laku noć" pošto su izašli iz malezijskog i ušli u vijetnamski vazdušni prostor, piše današnji singapurski Strejt.

Vezano za konfuziju oko oblasti pretrage za nestalim avionom i da li malezijski vojni radar ušao u trag vazduhoplovu, pa zatim demantovao, ambasador je poručio da "sada nije vreme da se otkriva koje informacije je malezijska vojska dala civilnim vlastima" i potvrdio da avion nije uputio "poziv za pomoć" i niti je olupina pronađena, uprkos sveobuhvatnoj potrazi u koju su uključne mnoge zemlje.