Info

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Danas zvanično počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa i to vakcinom instituta "Torlak". Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe potrebno je da se opredele i dođu na vakcinaciju u Domove zdravlja zato što je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vakcine, kaže za RTS Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

11.10.2021. - 09:35h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Michele Ursi/Shutterstock

Gostujući u Jutarnjem programu Jovanovićeva je istakla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog griipa instituta "Torlak", ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.

- Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida - naglašava dr Verica Jovanović.

Prema njenim rečima najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

Izvor: blic.rs / rts