KLINČ U KRIZNOM ŠTABU: Medicinski deo PROTIV POPUŠTANJA MERA, ekonomski ZA - Danas pada odluka!

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa zakazana je za danas, a na njoj će se iznova razmatrati mere - da li ih popustiti ili se strogo držati propisanog, dva su ključna i čini se najteža pitanja za sve iza zatvorenih vrata u Palati Srbija.

Krizni štab, foto: FOTO TANJUG/NIKOLA ANĐIĆ
Krizni štab, foto: FOTO TANJUG/NIKOLA ANĐIĆ
.

Članovi Kriznog štaba danas od 10 sati najpre će analizirati trenutnu epidemiološku situaciju, razgovaraće i o eventualnom ukidanju mera, ali je neizvesno šta će odlučiti, s obzirom na to da se stavovi medicinskog i ekonomskog dela štaba i dalje razlikuju.

- Razumemo da su ljudi u uslužnim delatnostima pogođeni, ali nije trenutak za popuštanje mera. Hajde da makar imamo trocifren broj zaraženih, pa da razgovaramo o relaksiranju - kaže za "Blic" prof. dr Branislav Tiodorović.

Prema rečima profesora Tiodorovića, moramo se i dalje pridržavati mera kako ne bi došlo do skoka jer nam je sada stabilnost po broju zaraženih bitna i zbog vakcinacije koja je u toku.

- Vakcinacija je u toku, a ljudi moraju da budu zdravi kada se vakcinišu, to je još jedan razlog. Objektivno gledajući, moramo se pridržavati mera koje će nam omogućiti da zadržimo koliko toliko povoljniju situaciju. Pa i ta utakmica koja je blizu, ona bi bila veliki podsticaj za povećanje broja obolelih. Mi smo sada imali jedan blagi talas koji je dao povećanje, a to je povratak ljudi sa zimovanja, škola je počela, sve je profunkcionisalo. Onda se to smirilo, ali još uvek nije broj povoljan kako bi trebalo da bude. Treba da se spustimo makar na trocifren broj i da budemo sigurniji da imamo opadajući trend, a mi to sada nemamo - kaže Tiodorović.

Relaksiranije mera je poželjno iz ekonomskih razloga, naročito ugostiteljima, ali ako bi se sa merama popustilo u ovom trenutku, pitanje je šta bi se desilo sa epidemološkom situacijom i da li bi došlo do većeg skoka novozaraženih. Lekarski deo Kriznog štaba je, po svemu sudeći, ipak za još malo strpljenja.

- Uslužne delatnosti su u teškoj situaciji i mi razumemo da je njima potrebno da mere budu relaksiranije, ali je u ovom trenutku važno održati da brojevi ne rastu. Pazite, iako se ograničava rad restorana i kafića, ljudi sede unutra bez maske, znači, to je jedan razlog, s druge strane, ne drži se fizičko odstojanje ni napolju, dakle ima okupljanja. Da nije tog kućnog okupljanja i tih kućnih žurki, mi bismo imali broj 500. Recimo, Beograd je veliki grad, u proseku ima oko 1.000 raznih okupljanja u toku dana, a ti ljudi ne shvataju koliko je to opasno. Pa kada pomnožimo sa brojem ljudi na nekom skupu, vi imate svakoga dana i 20.000 ljudi u riziku. Ljudi moraju da budu svesni da je u doba epidemije svako okupljanje rizično. Kada smo za praznike bili disciplinovani, kada je bilo manjih kretanja, brojevi su odmah počeli da padaju, a onda opet sve po starom. Samo još malo strpljenja, malo discipline, u toku je vakcinacija, pa hajde da budemo složni i odgovorni kako bi nam svima bilo bolje i lakše - poručuje profesor Tiodorović.

Vakcinacija pa svadbe i letovanja

Mnogi parovi otkazili su slavlja tokom prošle godine, ali i letovanja zbog epidemiološke situacije. Da li je realno razmišljati o svadbama i godišnjim odmorima?

- Ukoliko se ispoštuju mere sve do kraja proleća, a vakcinacija bude u istom periodu sprovedena makar kod dva miliona stanovnika Srbije, onda će biti moguće razmišljati i o tome - ističe Tiodorović.

Ekonomski deo za duže radno vreme

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da očekuje da će "radno vreme ugostiteljskih objekata biti produženo do 22 sata već sledeće nedelje" jer, kako je istakao, "u Srbiji se već sprovodi vakcinacija i nema dramatičnog skoka u broju zaraženih virusom korona".

"Nadam se da će se to desiti, jer mislim da je prošlo suviše vremena. Mi smo zemlja koja već vakciniše svoje stanovništvo i u kojoj nema dramatičnog skoka u broju zaraženih. Uspeli smo da nađemo meru između rada privrede i zaštite zdravlja i očekujem da će radno vreme biti produženo već sledeće nedelje", rekao je Vesić.

Mere koje su trenutno na snazi podrazumevaju da je radno vreme ugostiteljskih objekata do 20 sati.