Tiodorović: "Zašto moramo sve najlošije da prihvatimo"

Branislav Tiodorović je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna, prenosi Blic.

Dr Branislav Tiodorović, foto: Printscreen/PrvaTV
Dr Branislav Tiodorović, foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka – mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali", dodao je Tiodorović.

Na pitanje šta dalje možemo da očekujemo, Tiodorović kaže da će i nedelja pred nama biti teška.

"Možemo očekivati da će i ova nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem nedelje doći do jednog laganog smirivanja. To ne mora da znači baš mnogo optimistički, ali će biti važno da smirimo i kontrolišemo čak i ovako tešku situaciju", istakao je Tiodorović.

"'Crni petak' – potpuno neopravdana opasnost"

Odgovarajući na pitanje šta su sada najveće opasnosti, doktor kaže da je potpuno neopravdana opasnost "crni petak".

"Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na zapadu, Sloveniju, tamo 'crni petak' nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja", rekao je Tidorović.

"Mi se nalazimo u jednoj situaciji kada moramo da raščistimo šta je važnije ovoga trenutka – ovoga trenutka je zdravlje najvažnije, čak i po cenu ekonomije. Ništa se neće desiti strašno sa ekonomijom ako to bude 10, 15 dana potpunog smirivanja i potpune kontrole nad ovom situacijom", dodao je doktor.

Izvor: blic.rs