"Da li mi stvarno mislimo da smo najpametniji narod na svetu? Svuda se strogo poštuju mere"

Svakoga dana obaramo rekorde u broju zaraženih koronom, a lekari upozoravaju da će biti još gore. O ovome je za Jutro govorio i epidemiolog dr Branislav Tiodorović koji je izrekao i svoje prognoze - kada očekuje da će doći do smanjenja broja obolelih...

foto: Prva Tv
foto: Prva Tv
.

"Mislim da je preterano reći da će zima biti najmračniji period korone, iako će biti teška. Naravno da će rizici za zaražavanje biti veći, ali tako strašni i mračni neće biti. Ja sam optimista, mislim da ćemo proći ovu zimu i dočekati proleće i uz vakcinu moći da poboljšamo imunitet i pobedimo ovu bolest", rekao je.

Dodao je da je još pre 14-15 dana rekao da ćemo imati skok u broju novoobolelih.

"Očekujem da će to trajati do 20. decembra, možda i neki dan iza toga, ali da će doći do nekog smirivanja uz pomoć mera. Uz pomoć mera ćemo uspeti da se izborimo i da imamo kontrolisano stanje. Kriva i dalje ide na gore, nije zaravnjena, i dalje je broj preko 3.500 pozitivnih, od tog broja najmanje 10 odsto je u bolnicama, a bolnice u Beogradu su pune. I na jugu imamo preko 600 pozitivnih, takođe 600 ljudi u bolnicama i to u roku od 24 sata. Moramo očekivati da će cela naša populacija pretrpetri udar pandemije.

Navodi da kad su mladi u pitanju, treba da se uključe psiholozi, sociolozi, komunikolozi.

"Ne treba zastrašivati nikoga, pa ni mlade. Treba da edukacijom pokušamo da im objasnimo kakva je situacija. Treba svi da se uozbiljimo", navodi Tiodorović.

Kada je reč o noćnim klubovima, kaže da i na mrežama mogu da se vide snimci koji pokazuju kakvo je stanje u tim objektima.

"Zar ti snimci nisu bili dovoljno ubedljivi? Budimo realni, otvoreni. Noćni život je takav da za posledicu ima da najveći broj zaraženih dolazi odatle. Uveče sve kočnice popuštaju, opuštenija je atmosfera i šanse za zaražavanje su mnogo veće", naveo je epidemiolog.

"Da li mi stvarno mislimo da smo najpametniji narod na svetu? Što su zatvoreni klubovi u SAD, Španiji, Holandiji...? Svuda se strogo poštuju mere."

Kada je reč o pomirivanju ekonomije i zdravlja, Tiodorović kaže da dileme nema.

"Od početka smo tvrdili da treba uspostaviti balans između očuvanja zdravlja i ekonomije. Nisam za zatvaranje. Država će učiniti sve da vlasnicima tih objekata pomogne, da ekonomski udar bude koliko-toliko umanjen. Činjenica je, međutim, da ipak mi imamo jedan balans koji uspevamo da održimo. Pitanje je da li ćemo ga održati u još jačem udaru."

Kaže da svi koji imaju mogućnost da rade od kuće, treba to da rade, kao u martu i aprilu ove godine.

.

Izvor: Prva TV, B92.net