Tiodorović: Stojimo dobro, ali...

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da su nadležni svesni da se Srbija nalazi u rizičnom okruženju, ali da se vodi računa.

foto: video_media_lib
foto: video_media_lib
.

Kako je rekao, mnogi zbog posla moraju da se kreću zemljama u regionu.

"Mi stojimo dosta dobro, ali to se može promeniti za 24 sata. To se desilo nekim zemljama, čak se promenilo toliko da ima nekoliko puta više obolelih", rekao je on.

"Moramo biti svesni da je sprovođenje svih ovih mera dalo rezultat kojim smo zadovljni. Nošenje maski, distanca, dezinfekcija - to je vrlo važno. Posle teškog udara koji smo doživeli u junu, ako se budemo i dalje koristrili ovim merama i mislili na svoje zdravlje i svoju okolinu, usporićemo povećanje broja", navodi epidemiolog.

Kako je rekao, cilj je da se odloži rast broja slučajeva, a da stanovništvo bude pripremljenije za zimski period, kada će se više vreemena provoditi u zatovrenim prostorima.

Kako je rekao, u novembru će to zahlađenje i boravak u zatovrenom dovesti do širenja virusa.

On je skrenuo pažnju na proslavu slava koje nam slede, te da bi slavlja trebalo prilagoditi situaciji i poštovati mere. Kako je rekao, trebalo bi koristiti prostorije koje neće biti pretrpane, te da se slavi kod kuće.

"Imamo srednjoškolce, studente, među njima prema informacijama, nije baš usvojena ova primena mera, pa apelujemo na akademsku zajednicu“, rekao je Tiodorović.

"Roditelji treba u školu da šalju zdravo dete, i da očekuju da ono zdravo i ostane. Ipak, budimo realni, gde su ta deca bila proteklih meseci - bili su napolju, u dvorištu, ispred zgrada. Ali taj rizik nije takav da imamo veliki porast obolelih.

"Nema potrebe za pooštravanje mera, ali ima potrebe za striktnim sprovođenjem postojećih"

Kako je rekao, disciplinom ćemo očuvati trenutnu situaciju.

On je dodao da ne može inspekcija sve da proveri, ali da se očekuje odgovornost građana nakon svega što se dogodilo.

"Situacija koju smo imali proteklih dana bila je takva da su ljudi mogli malo da se odmore, da shvate da je sve pobedivo. Ali, moramo da naviknemo da živimo sa koronom i da još neko vreme, čak i posle vakcine, nosimo maske", rekao je dr Tiodorović.

Kako je rekao, tek nakon što 28 dana ne bude bilo slučajeva, Srbija može da odjavi epidemiju.

.

Izvor: Prva TV, B92.net