Info

Otvoren auto-put "Miloš Veliki"- Vučić: "Čekali smo 74 godine"

Novi auto-put "Miloš Veliki" je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se na ovaj put čekalo 74 godine.

18.08.2019. - 14:33h
Auto-put 'Miloš Veliki'
Auto-put "Miloš Veliki"foto: FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

On je kazao da je mnogo truda i napora celog naroda bilo potrebno i da se na ovaj put čekalo 74 godine: "Znam da su još od 1991. godine obećavali kako će se izgraditi. Ljudi su, zbog toga, govorili, da svi lažu i da su svi isti", objasnio je on.

U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Ðipingom Srbija napreduje brzo i dobro. Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta. Oni su izrazili nadu da će prijateljstvo dva naroda biti večno i da će se Srbija ekonomski razvijati sve više.

Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji autoputa i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.

“Pre to nije bilo moguće, ali možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi”, rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd - Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu autoputa Preljina - Požega. Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.
"To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po …", istakao je predsednik Vučić.

Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kineska ambasadorka u Srbiji Cen Bo (S) i predstavnik kompanije koja je gradila ovu deonicu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kineska ambasadorka u Srbiji Cen Bo (S) i predstavnik kompanije koja je gradila ovu deonicu.foto: FOTO TANJUG

Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu autoputa "Miloš Veliki" dugog 62,7 kilometara. Kako je najavljeno, predsednik će se zaustaviti na nekoliko tačaka, a prva je isključenje za Ub gde će razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu. Kako je najavljeno, kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem "Miloš Veliki", nakon čega će dati izjave za medije.

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa "Miloš Veliki". Taj deo autoputa "Miloš Veliki" od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Izvor: Tanjug