Besne požari na Eviji, turisti s plaže gledaju akciju gašenja, vatra buknula i u Spati (VIDEO)

Požari koji su u četvrtak popodne buknuli na grčkom ostrvu Evija i u petak ujutru ne jenjavaju. Mnogo vatrogasnih ekipa od rane zore bori se s vatrenom stihijom

foto: Ilustracija: EPA/EFE/WASSILIS ASWESTOPOULOS
foto: Ilustracija: EPA/EFE/WASSILIS ASWESTOPOULOS
.

U gašenju vatre, koja je zahvatila šume, nsko rastinje i useve, uključeni su specijalizovani avioni i helikopteri. Akcija gašenja odvija se na tri fronta - u Kimiju, Pirgriju i Agiosu Georgiosu.

Iako požari nisu ugrožavali stambena područja, vatrogasna služba naredila je evakuaciju četiri naselja - Gavala, Dafni, Neohori i Lofiskos kao preventivnu meru.

Regionalni guverner Kostas Bakoianis i njegov zamenik Fanis Spanos posetili su Gavalu, prenose grčki mediji.

.

Šumski i požari niskog rastinja su česta pojava u Grčkoj tokom letnjih meseci.

Vatrogasna služba saopštila je da je uhapšen 64-ogodišnji muškarac zbog sumnje da je uzrokovao prvi požar time što je pokušao da zapali osušeni korov u blizini svoje kuće.

On će se kasnije danas biti izveden pred tužioca na sudu, prenosi AP.

Na snimcima koji kruže internetom vidi se kako turisti sa plaže i iz plićaka posmatraju delove akcije gašenja.

.

Grčki vatrogasci pokušavaju da obuzdaju još jedan požar, koji je izbio u šumskoj oblasti u gradu Spata, na istoku Atike.

U gašenju požara učestvuje 40 vatrogasaca, a pomoć iz vazduha pruža im jedan helikopter, prenosi grčki portal Katimerini.

Prema navodima vatrogasne službe, požar je izbio u 10 sati po lokalnom vremenu, ali za sada ne predstavlja pretnju po naseljena područja.

.

Izvor: tanjug