Svi oslobođeni iz leda Antarktika

Turisti, naučnici i novinari sa broda "Akademik Šokalskij", koji se 25. decembra zaglavio u ledu u vodama Antarktika, bezbedno su prebačeni na drugi brod.

.

"Aurora Australiska" je obavestila AMSA da je 52 putnika sa (broda) "Akademik Šokalskij" sada prebačeno na Auroru", saopštio je Ured australijske pomorske sigurnosti (AMSA), prenela je agencija AFP.

Ranije tokom dana svetske agenciju su javile da nema nade da će danas biti spaseni putnici i članovi posade sa nasukanog ruskog turističkog broda koji se, u vodama Antarktika, nalaze od 25. decembra i da je operacija spasavanje odložena zbog ledene kiše i vetra.

Mada je ranije najavljeno da će spasavanje početi, AMSA saopštila je da uslovi nisu pogodni i da neće biti ništa od planiranog prebacivanja putnika sa kineskog ledolomca malim brodom do "Aurore Australijske", objavio je tasmanijski lokalni sajt Merkusi njus.

Pedesetdvoje turista i naučnika, uglavnom iz Australije i Novog Zelanda su sa ruskog broda "Akademik Šokalskij", u malim grupama, helikopterom ranije prebačeni sedam nautičkih milja dalje do kineskog ledolomca "Snežni zmaj".

Turistički brod, sa 76 putnika i članova posade, ostao je od "katoličkog" Božića zarobljen u ledenim vodama Antarktika u blizini Komonvelt beja na 2700 kilometara južno od Hobarta, prestonice ostrva Tasmanija kod Australije.