Bubalu produžen pritvor, Đorđević i Mrđa pušteni

Specijalni sud u Beogradu ponovo je danas produžio pritvor za 30 dana bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu, dok je dvojici njegovih saradnika ukinuo pritvor i pustio ih da se brane sa slobode.

.

Krivično vanpretresno veće produžilo je pritvor Bubalu za još 30 dana, dok su Miodrag Đorđević i Goran Mrđa pušteni iz Okružnog zatvora u Beogradu u kojem su proveli sedam meseci, od hapšenja u junu, izjavila je Tanjugu portparol Specijalnog suda Dušica Ristić.

Ranije danas Apelacioni sud ukinuo je rešenje Specijalnog suda od 4. decembra kojim je Bubalu i saradnicima bio produžen pritvor i naložio mu da ponovo razmotri sve razloge za njihovo dalje zadržavanja iza rešetaka.

Apelacioni sud je naložio Specijalnom da prilikom ponovnog odlučivanja jasno opredeli razloge za dalje zadržavanje okrivljenih u pritvoru i ceni postojanje uznemirenja javnosti, kao razloga zbog kog im je produžne pritvor, u trenutku donošenja svoje odluke.

U odluci Apelacionog suda se podseća da se kod procene dovoljnih okolnosti za pritvor mora voditi računa i o postupku koji zahteva Evropski sud za ljudska prava, što podrazumeva da se uznemirenje javnosti ne može izvesti samo iz težine krivičnog dela, niti se vezati za okolnosti koje su eventualno postojale u vremenu koje znatno prethodi odlučivanju o daljem lišenju slobode okrivljenih.

Takođe, prilikom ponovnog odlučivanja Specijlanom sudu je naloženo da ispita da li u konkretnom slučaju ima uslova za zamenu pritvora nekom od blažih mera za obezbedenje prisustva okrivljenih, vodeći pritom računa o zakonskoj dužnosti svih organa koji učestvuju u postupku da trajanje pritvora svedu na najkraće neophodno vreme.

Nedavno je Ustavni sud Srbije utvrdio je da je bivšem ministru privrede i privatizacije povređeno ustavno pravo na organičeno trajanje pritvora i naložio Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo razmotri svoje odluke iz septembra o produženju pritvora Bubalu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je početkom decembra optužnicu protiv Bubala i sedam njegovih saradnika, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga. Osim Bubala, optužnica za krivično delo zloupotreba službenog položaja tereti izvršnog direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đordevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmine Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna i od tada je u pritvoru. Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.