Info

Narodno pozorište gostovalo u Beču

Ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu gostovao je sinoć u bečkom pozorištu "Akcent" sa predstavom "Kir Janja", po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Egona Savina.
16.12.2013. - 11:13h

Glumačka ekipa Predrag Ejdus, u naslovnoj ulozi Kir Janje - negativnog komičnog junaka kojeg je strast prema novcu deformisala, Nada Blam (Juca), Milena Norđević (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima), Srboljub Milin (Petar) i Jovo Bosnić (Pandur) oduševili su bečku publiku.

Ovo je bilo prvo gostovanje Narodnog pozorišta iz Beograda u organizaciji Zajednice srpskih klubova u Beču posle tri godine pauze. Inače "Kir Janja" je premijerno izvedena još 25. decembra 1992. godine i dobila je niz značajnih nagrada.

Od 2001. Zajednica srpskih klubova u Beču u glavni grad Austrije, više puta godišnje, dovodi pozorišta iz otadžbine. Do sada je bečka publika imala prilike da uživa u 67 predstava, a Narodno pozorište iz Beograda gostovalo je čak u devet navrata.
"Ovom predstavom učvršćujemo dobru saradnju sa nacionalnim pozorištem. Narodno pozorište će u narednoj godini otvoriti novu sezonu", najavio je predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, dodajući će Narodno pozorište 14.februara ponovo gostovati sa predstavom "Ogvožđena".

Glumac Predrag Ejdus izrazio je veliko zadovoljstvo kako je bečka publika reagovala na predstavu "Kir Janja", koju Narodno pozorište igra već duže od dve decenije.

On je dodao da je reakcija publike, koja je odlično pratila predstavu, veoma zanimljiva s obzirom da se radi o ljudima koji već duže žive van otadžbine, a u predstavi se koristi arhaični jezik.
Prema njegovim rečima, u više navrata je bečka publika čak bolje pratila tok predstave nego u Beogradu.
"To znači da nisu izgubili kontakt sa domovinom", konstatovao je Ejdus dodajući da je predstava veoma zanimljiva jer je urađena na osnovu netradicionalnog tumačenja.

Takođe je kazao da je veoma važno što pozorišta iz Srbije gostuju po dijaspori, dodajući da je imao prilike da se u više navrata uveri da postoji i veliko interesovanje za predstave.