Info

Đurić: Priština neće ometati posete

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da posle poslednje runde dijaloga u Briselu postoji čvrsta reč prištinske strane da neće biti ometanja dolaska najviših srpskih zvaničnika na Kosovo i Metohiju i da je dogovoreno da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja.
12.10.2013. - 12:41h

"Sloboda kretanja je uslov bez koga se ne može kada je u pitanju organizovanje izbora i to je prepoznato i vrednovano od strane međunarodne zajednice. Bio je prisutan pritisak i volja da se ovaj problem reši. To je rezultiralo time da sada imamo čvrtu reč prištinske strane da neće biti ometanja dolaska najvisih zbvaničnika", rekao je Đurić za RTS.

Povodom izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da će posete biti dozvoljene samo manastirima, a ne učečće na mitinzima, Đurić kaže da takva interpretacija ima za cilj da se umiri kosovska politicka javnost i da nema veze sa onim što je dogovoreno u Briselu.
"Dogovoreno je da se bez uslovljavanja sprovodi sporazum o slobodi kretanja, da se bez uslovljavanja omogući u skladu sa dogovorima, bez intecija da se izaziva bilo kakava nestabilnost ili bilo ko pokaže kao pobednik ili poražen - omogući da se posete odvijaju normalno", precizirao je Đurić.