Info

Direktor kraljevačke bolnice: „Ne mogu da prihvatim izraz da je pronađeno 13 beba u zamrzivaču, jer ih niko nije izgubio ili sakrio“

Posle informacije da se u zamrzivaču opšte bolnice u Kraljevu nalaze tela 13 beba javnost je ostala zapanjena. Zašto se tri godine čeka na sahranu o trošku države? Ako roditelji ne žele da preuzmu telo, čija je onda to nadležnost: bolnice, centara za socijalni rad ili lokalne samouprave?
19.01.2019. - 09:08h

U emisiju "Jutro sa Natašom" se uživo uključio direktor Opšte bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić koji je istakao na samom početku da ne može da prihvati izraz da je „pronađeno 13 beba, jer ih niko nije sakrio ili izgubio“. U bolnici je zbrinuto 13 mrtvorođenih beba po svim zakonskim propisima, nemamo šta da krijemo rekao je Mrvić.

Ove bebe nisu mogle biti sahranjene ranije zbog procedura, neusaglašenosti zakona, i nedostatka novca u budžetu lokalne samouprave, naglasio je direktor kraljevačke bolnice.

Milan Dinić iz Lekarske komore Srbije podržao je kolegu iz Kraljeva smatrajući da je „zdravstena ustanova postupila u skladu sa zakonom. Bilo šta drugo da su drugo uradili sa telima ove mrtvorođene dece, osim toga da su ih čuvali, bila bi greška“.

Psiholog Radmila Vulić uverena je da procedura, protokol nisu dovoljno dobro rešeni. Ukazujući na poziciju roditelja koji su prošli kroz agoniju kada im se rodilo dete, ona se zapitala kakvu vrstu podrške su sada dobili.
Više o ovoj temi koja je kroz medijske naslove potresla javnost, pogledajte u videu koji sledi.