Milorad Dodik "Dođe ambasador SAD i kaže ne može Srbin u Srebrenici..."

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio za TV Prva da, ako pobedi na izborima za člana Predsedništva BiH, neće ići da živi u "bliskoistočno Sarajevo".On je, gostujući u Jutru sa Jovanom i Srđanom, objasnio da u Republici Srpskoj Sarajevo dele na istočno i "bliskoistočno".

.

"Bliskoistočno" je ono federalno, gde se nalaze sve institucije BiH, u koje se on, ako pobedi i postane srpski član Predsedništva BiH, neće preseliti.

On je optužio ambasade SAD i velike Britanije da se mešaju u sve. "20 godina se mešaju, ulaze u sve segmente društva. Traže donošenje određenih odluke koja nama ne odgovaraju, a sve predstave kao uslov evropske integracija, pa još ih podrži i visoki predstavnik u BiH", kaže Dodik.

"Ja pokušavam da obezbedim komunikaciju gde može, a gde mora da se odbije ja odbijam", kazao je predsednik RS i kao ilustraciju ispričao događaj sa bivšim ambasadorom SAD koji je došao kod njega i izričito zahtevao da gradonačelnik Srebrenice ne može biti Srbin.

"Dođe ambasador SAD i kaže ne može Srbin da bude gradonačenik Srebrenice. Ja pitam zašto ne može, a on kaže da neće ni da diskutuje o tome. Ja kažem neću ni ja, biće Srbin. Posle budu izbori i pobedi Srbin", ispričao je Dodik.

Govoreći o sumnjivoj smrti Davida Dragičevića i protestu njegovog oca, Dodik kaže da je reč o kompleksnoj, emotivnoj i delikatnoj situaciji.

„Ja njemu ne mogu ništa da kažem. On je izgubio sina. Možda smo mi pogrešili u početku, pojavila se neka konferencija za medije na kojoj su neki ljudi pokušavali da interpretiraju, a istraga nije bila završena. Greška“, rekao je predsednik RS za TV Prva.

On kaže i da je pokušao da pomogne ocu stradalog mladića. „Naložio sam da se u istražni tim uključi i otac. On je bio neko vreme, pa ga je napustio. Ja mu se mogu izviniti za ono što ga je povredilo kao oca, a sve ostalo su spekulacije“, istakao je Milorad Dodik.

Davor Dragičević, otac stradalog 21-godišnjeg Davida, tvrdi da ceo MUP Republike Srpske zna ko je ubio Davida i šta su mu radili tokom šest dana pre nego su ga ubili, zbog čega već danima protestuje u Banjaluci.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

.