"Zlatni globus" za "Odrastanje" i "Grand Budapest Hotel"

Film "Odrastanje" (Boyhood) osvojio je noćas Zlatni globus u kategoriji najbolje drame dok je "Grand Budapest hotel" bio iznenađujući pobednik u kategoriji najbolja komedija ili mjuzikl umesto očekivanog "Čoveka ptice".

Prva velika dodela nagrada u holivudskoj sezoni nagrada pokazala je da ne postoji favorit između više filmova koji bi mogli da se takmiče za glavnu nagradu industrije - Oskare koje će 22. februara dodeliti američka Akademija za film.

Sinoćnja ceremonija počela je u nešto mračnijim tonovima kada su zvezde poput Džordža Klunija i Helen Miren pokazale podršku žrtvama napada na francuski satirični list "Šali ebdo".
Predsedavajući Holivudskom udruženju stranih novinara, koji organizuje Globuse, Teo Kingma dobio je stojeće ovacije rekavši: "Zajedno stojimo ujedinjeni protiv svakog ko pokuša da uguši slobodu govora od Severne Koreje do Pariza".

"Dečaštvo" je bilo nominovano u pet kategorija a osvojilo je tri Globusa uključujući glavni - za najbolju dramu. Režiser Ričard Linklater, koji je film o odrastanju jednog dečaka snimao 12 godina sa istim glumcima, dobio je Globus za režiju a Patriša Arket za sporednu žensku ulogu.
Ukoliko osvoji Oskara, biće to veliko iznenađenje i uspeh za film koji je snimila mala kuća IFC Films, ocenjuje Rojters.
"Kada se pojavio sa ovim projektom pre 14 godina, rekli smo da jer je bio tolikom čovečan. Toliko skroman. Uložio je toliko svog života u ovaj film", rekao je o Linklateru producent "Odrastanja" Džonatan Sering.

"Čovek ptica" (Birdman), satira o šoubiznisu imao je čak sedam nominacija a Globuse je osvojio za najbolji scenario i najboljeg glumca u komediji/mjuziklu - Majkl Kiton.
Gubitak od "Grand Budapest hotela" Vesa Andersona je veliki udarac za "Čoveka pticu" usred sezone nagrada. Andersonova živopisna priča o upravniku hotela upletenom u ubistvo i pljačku osvojila je samo taj jedan Globus.

Do deset filmova može da se takmiči za Oskara. U poslednje dve godine, dobitnik Globusa za dramu dobijao je o Oskara za najbolji film, a nominacije za nagradu američke Akademije znaće se za nekoliko dana.

Biografski film o Martinu Luteru Kingu mlađem "Selma" koji je ušao u istoriju kao prva nominacija za Globus za režiju za jednu Afroamerikanku osvojio je samo jednu nagradu - Zlatni globus za najbolju pesmu "Glory".

"The Imitation Game", britanski film o razbijačima šifri tokom Drugog svetskog rata ostao je praznih ruku i pored popularnosti glavnog glumca Benedikta Kamberbača i distributera - Vajnstajn kompanije.
Ishod 72. dodele Zlatnih globusa neće uticati na nominacije Akademije jer je izbor nominovanih, koji će biti saopšten 15. januara, završen prošle sedmice ali može da poveća šanse potencijalnih dobitnika.

Globusi su, prenose mediji, "učvrstili" dobre pozicije glumaca koji su igrali likove obolele od ekstremnih bolesti.
Džulijen Mur dobila je Globus za najbolju glumicu u drami za ulogu obolele od Alćajmera u filmu "Still Alice" dok je Edi Redmejn dobio nagradu za mušku ulogu u drami za rolu fizičara Stivena Hokinga u filmu "the Theory of Everything".

Politika je prilično obojila zahvalne govore dobitnika, od podrške hispano i transrodnoj zajednici do poziva na slobodu govora i solidarnost posle napada na "Šarli ebdo".
Džordž Kluni, koji je dobio nagradu za životno dostignuće, nosio je bedž sa natpisom "Je suis Ćarlie" (Ja sam Šarli) i podsetio je na "izvanredan dan" u Parizu i širom sveta kada su se milioni ljudi i svetskih lidera okupili da odaju poštu žrtvama islamističkih napada.
"Marširali su u znak podrške ideji da nećemo hodati u strahu", rekao je Kluni. "Je suis Ćarlie".

Hakovanje Sonija takođe se pominjalo na Globusima ali na nešto lakši i duhovitiji način. Voditeljke Tina Fej i Ejmi Feler, kojima je to treća dodela Globusa, počele su ceremoniju šalom o sajber napadima za koje vlada SAD okrivljuje Severnu Koreju, koja je to demantovala ali je ljuta zbog Sonijeve komedije "Intervju" koja opisuje ubistvo lidera King Džong Una.
"Danas slavimo sve serije koje poznajemo i volimo i sve filmove sa kojima je Severna Koreja OK", rekla je Fej.

Ruski film "Levijatan" najbolji je strani film, dok je "Kako da dresirate svog zmaja 2" najbolji animirani.
Kada je reč o TV nagradama, Globus za najbolju komediju dobila je Amazonova serija "Transparent" o razverdenom ocu koji pokušava da postane žena i reagovanju njegove odrasle dece.U kategoriji drame, Šoutajmova serija "The Affair" dobila je Globus za prvu sezonu.

Izvor: tanjug

Pročitajte i:

BAFTA: Najviše nominacija za “Budapest hotel”