Srećan rođendan, Ivana! Skokni do Rija po poklon!

Najbolja atletičarka Evrope za mart (prema izboru ljubitelja atletike), i jedna od najlepših atletičarki sveta, rođena je u Zrenjaninu 10. maja 1990. godine. 

.

Atletikom je počela da se bavi kao sedmogodišnjakinja u rodnom Zrenjaninu, kada je posle mnogo isprobanih disciplina najbolje rezultate ostvarila u skoku u dalj, kojim se bavila i njena majka.

Prvi važniji rezultat zabeležila je 2007. godine na Svetskom prvenstvu za kadete u Ostravi gde je u skoku u dalj osvojila srebrnu medalju, sa preskočenih 6,41 metar. Godinu kasnije okitila se zlatom na Svetskom juniorskom šampionatu u Bidgošću (6,61 metar) i najavila veliku karijeru jednog srpskog sportiste posle dugih godina posta.

Učestvovala je i na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine, zabeležila najduži skok 6,30 metara, ali to nije bilo dovoljno za plasmanu finale. Četiri godine kasnije u Londonu izborila je finale, i sa skokom od 6,35 metara zauzela je 11. mesto.

.

Srpskoj atletici donela je mnogo radosti na Univerzijadi 2009. u Beogradu kada je sa preskočenih 6,64 metara ubedljivo stigla do zlatne medalje.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu iste godine u Novom Sadu osvojila je drugo mesto, iako je sa skokom 6,71 metar popravila lični rekord.

Srebro joj je pripalo i na EP za mlađe seniore 2011. godine.

Yeah... Wow @jeffcohenphoto

A photo posted by Ivana Španović (@ivanaspanovic) on

.

Jedan od najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri napravila je na Svetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine, kada je skokom od 6,82 metra (tada novi nacionalni rekord) osvojila bronzanu medalju.

Njena karijera konstantno ide uzlaznom linijom. Nacionalni rekord je potom popravljala, a na SP u Pekingu 2015. godine osvojila je takođe bronzanu medalju skokom od 7,01 metar.

U martu 2016. godine ponovo je popravila srpski rekord. Na dvoranskom prvenstvu sveta u Portlandu, skočila je 7,07 metara i osvojila srebrnu medalju.

Izvor: Mondo