Rođeni na današnji dan: Doris Dej i Marlon Brando

Američka pevačica i glumica Doris Mej En fon Kapelhof, poznatija kao Doris Dej i čuveni glumac Marlon Brando rođeni su istog dana, 3. aprila 1924. godine.

.

Doris Dej upamćena je po brojnim mjuziklima, dramama i komedijama u kojima je igrala pedesetih godina prošlog veka. Ona je istorijski pečat ostavila kroz filmove "Šaputanje na jastuku" za koji je bila nominovana za Oskara, zatim "Čovek koji je previše znao", "Voli me ili me ostavi", "Kalamiti Džejn"...

Šezdesetih godina se proslavila u romantičnim komedijama u kojima su joj partneri bili neki od najznačajnijih glumaca Holivuda, kao što su Keri Grant, Džejms Stjuart, Rod Tejlor i Rok Hadson.

U aprilu 1968. godine Doris Dej prekida karijeru nakon smrti trećeg muža, menadžera i producenta Martina Melčera. Međutim posle duboke žalosti, vraća se na male ekrane šou programom "The Doris Day Show".

Sada, u svojoj desetoj deceniji, veliki je borac za zaštitu životinja i svu pažnju fokusira na svoju Ligu i fondaciju za prava životinja (Doris Day Animal League).

Marlon Brando je bez sumnje jedan od najznačajnih glumaca prošlog veka. Ostvario je širok spektar uloga - bio je buntovnik, američki oficir, nacista, homoseksualac, psihički rastrojen aristokrata, kao i šef podzemlja.

Svojim agresivnim seksepilom i izrazitom muževnošću, Brando je razbio mit o uglađenom, dekadentnom džentlmenu kao idealu muške lepote. Zahvaljujući ulozi sirovog mačo muškarca u filmu "Tramvaj zvani želja" pokrenuo je modu belih, uskih majica kratkih rukava. On se nametnuo kao muški ekvivalent Merilin Monro, najvećeg seks simbola 20. veka.

Brando je dobio više najprestižnijih nagrada za film - Oskara, kao i nagrada BAFTA. Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao su "Kum", "Poslednji tango u Parizu", "Tramvaj zvani želja", "Sajonara", "Mladi lavovi", "Julije Cezar", "Don Huan de Marko", "Povratak Supermena".

Pažnju javnosti Brando je izazivao i svojim brojnim ljubavnim vezama i brakovima, time što se deklarisao kao biseksualac, ali i izjavama kao u izdanju "Plejboja" iz 1979. godine, kada je rekao kako Jevreji upravljaju Holivudom. Slične navode je izrekao i u emisiji "Šou Larija Kinga" u aprilu 1996. godine

Prema Forbsu, prihodi od objekata u Brandovom posedu iznose devet miliona dolara godišnje. Brando je umro 2. jula 2004. godine.

Izvor: tanjug