Showbiz vesti

Istine koje se kriju iza Cecinih pesama! Čija je bila prva verzija numere "Vazduh koji dišem", a koju pesmu je posvetila deci?

Mnogi fanovi folk dive koji znaju napamet svaki njen hit ne znaju da joj je “Beograd” poklonio Dino Merlin, da su “Kukavicu” odbile mnoge pevačice, a da je “Idi dok si mlad” bila namenjena Vesni Zmijanac, dok reč “didule” nije htela da otpeva.

25.05.2020. - 09:26h
Svetlana Ceca Ražnatović
Svetlana Ceca Ražnatovićfoto: Prva Tv/PrtScr

Najveća balkanska zvezda Svetlana Ceca Ražntović tokom 33 godine uspešne karijere snimila je više od 150 pesama. Mnogo njih su se izdvojile kao veliki hitovi sa milionskim pregledim na najpopularnijoj muzičkoj platformi Jutjub, a osim toga, gotovo ne postoji slavlje na kojem pesme poput “Kukavica”, “Idi dok si mlad”, “Beograd”, “Poziv” i mnoge druge nisu najtraženije. Ako bi Cecu pitali, ona bi najviše volela da može da snima samo balade jer to je ono što obožava.

Većina Cecinih hitova ima zanimljivu priču, a velika prekretnica u njenoj muzičkoj karijeri je saradnja sa čuvenim tekstopiscem Marinom Tucaković.

"Davne 1991. godine objavila sam album “Babaroga” i odlučila da napravim pauzu u karijeri od godinu dana. Tražila sam pesme koje sam osećala da mogu da postanu veliki hitovi. Želela sam da promenim tim i htela sam nešto drugačije. Imala sam viziju da pesme budu sa nekim jačim porukama. Već sam postala devojka, potpuno sam želela da moje pesme i izgleda budu drugačiji. Slušala sam ono što rade Marina i Futa. Pronalazila sam se u njenim pesmam i volim taj način pisanja i obraćanja publici. Dobila sam Marinin broj, pozvala je, bilo je neko kasno popodne, zima. Rekla sam: “Želela bih da razgovaram sa Marinom”, a onda sam sa druge strane slušalice čula: “Ja sam”. Rekla sam: “Ceca Veličković je kraj telefona”, tad sam još imala to prezime. Imala sam svega 20 godina. Ona kaže: “Tebe čekam godinama. Imam ceo albuma za tebe”. Odmah smo se dogovorile da se vidimo iste večeri. Da li verujete da su oni imali čitav album sklopljen za mene? To je album “Šta je to u mojim venama”",  ispričala je Ceca za Blic.

Vazduh koji dišem - 1994.godine

Obradila Dajaninu

Godinu dana kasnije, tačnije 1994. godine, Ceca snima album “Ja još spavam u tvojoj majici”, a nešto ranije njena drugarica Slavica Tripunović Dajana objavila je numeru “Vazduh koji dišem”.

"Bila sam u inostranstvu, tada su se na benziskoj stanici prodavale naše klasete. Videla sam na omotu veoma lepu devojku, kao novo lice na estradi. Želela sam da preslušam njen album. To je bila Dajana, preslušala sam, dopala mi se pesma „Vazduh koji dišem“. Tražila od Marine i Fute da obradim pesmu za moj sledeći album. Pesma je postala evergrin", rekla je folk diva.

Beograd - 1995.godine

Napisao Merlin

Iako se u javnosti gotovo ne zna, nekoliko pesama Ceci je pokloni Dino Merlin. Numere “Beograd”, “Zaboravi” uradio je upravo legendarni muzičar. Album “Fatlana ljubav” objavljen je 1995. godine četiri meseca nakon venčanja za Željka Ražnatovića Arkana i njemu je posvetila sedmi studijski album. Na ovom albumu prvi put sarađuje sa Aleksandrom Milićem Milijem, koji je radio muziku za “Idi dok si mlad”.

"Za mene je Dino Merlin namenski uradio pesmu “Zaboravi” i kada mi je odsvirao tu numeru, rekao mi je da ima jednu prelepu pesmu koja je rađena za duet koji je on trebao da snimi za svoj albuim. Ali pošto je tada krenuo rat i on tog momenta nije mogao da peva o Beogradu, kazao mi je samo da ja imam tu emociju i poklonio mi je tu pesmu. Prebacila sam pesmu u solo izvođenje. To je cela istina",  objasnila je najpopularnija balkanska zvezda.

Neću dugo - 2004.godine

Posvetila je deci

Nepunih godinu dana nakon što je izašla iz pritvora, objavila je ovu pesmu koja je bila na njenom albumu “Gore od ljubavi”. Dok je Marina pisala tekstove, Ceca je zajedno sa njom menjala ono što joj se u teksovima ne dopada.

"Volim pesme sa jakim slikama. Marina odlično piše takve pesme, te je tako sastavila i ovu. Otpevala sam je u studiju, a posebno se izdvojila od drugih i rešila sam da je posvetim deci. Asocirala me je na moj privatni život", izjavila je Ceca.

Spot za „Vreme za ljubav ističe“ snimljen, a nikada objavljen

Davne 2007. godine Ceca i Oliver Mandić snimili su duetsku pesmu “Vreme za ljubav ističe”. Iste godine urađen je spot, ali on nikada nije ugledao svetlost dana. Na snimanju spota Ceca je poput pravog profesionalca odlučila da ispuni sve zamisli reditelja, pa je pristala da se pojavi ćelava. Naravno, nije obrijala glavu, već joj je preko kose navučena posebna maska. Međutim, Oliver nije bio zadovoljan spotom i nije ga pustio u emotivnaje, piše zena.blic.rs.