SUBOTA, 22. APRIL U 21.00

Beogradsko proleće 2023

Lado Leskovar i Bora Đorđević, Tijana Bogićević, Ana Stanić, Kristijan Rahimovski, Saša Vasić, Jasna Đokić, Isak Šabanović, Princ, Danijel Alibabić, samo su neka od imena u trci za počasnu titulu prestižnog "Beogradskog proleća" koje će se u direktom prenosu emitovati na Prvoj televiziji u subotu, 22. aprila od 21 sat!

Foto: Prva
Foto: Prva
.

I ovogodišnji konkurs za obnovljeno "Beogradsko proleće 2023“ probudio je veliko interesovanje neafirmisanih autora, ali i već poznatih muzičkih imena, pa je do poslednjeg dana konkursa, koji je trajao od 15. januara do 15. februara, prijavljeno čak 304 neobjavljenih kompozicija u pop i zabavnim aranžmanima.

Poznata su i imena 18 izvođača koji će učestvovati u takmičarskom delu Festivala u "trci" za prestižnu titulu festivala u organizaciji MTS Dvorane i pod medijskim pokroviteljstvom TV Prva i Naksi radija.

Listu umetnika koji će 22. aprila nastupiti na sceni MTS Dvorane čine sledeća imena:

TIJANA BOGIĆEVIĆ – KOMPOZICIJA „KRILA OD DIMA“; MILENA VUČIĆ – KOMPOZICIJA „UDOSTOJI“;

SAŠA VASIĆ – KOMPOZICIJA „OTAC“;

LADO LESKOVAR i BORA ĐORĐEVIĆ – KOMPOZICIJA „VERICA“;

ISAK ŠABANOVIĆ – KOMPOZICIJA „SVAKOJ SAM PO NEŠTO DAO“;

ADI ŠOŠE – KOMPOZICIJA „PUSTO OSTRVO“;

ANA STANIĆ – KOMPOZICIJA „GDE SE NE IDE“;

NENAD ĆERANIĆ I MIRNA KOŠANIN – KOMPOZICIJA " SAMO LJUBI ME";

PRINC – KOMPOZICIJA „DIVNA“;

KRISTIJAN RAHIMOVSKI – KOMPOZICIJA „SUZE NEBESKE“;

DANIJEL ALIBABIĆ – KOMPOZICIJA „PITAJ GA“;

MILOŠ STOJKOVIĆ – KOMPOZICIJA „DOĐI U MOJ GRAD“; JELENA VLAHOVIĆ – KOMPOZICIJA „AMANET“;

DULE LUŠIN – KOMPOZICIJA „PRSTI SUDBINE“;

MILAN BUJAKOVIĆ – KOMPOZCIJA „MALA“;

IVA LORENS – KOMPOZCIJA „STRANAC“;

JASNA ĐOKIĆ – KOMPOZICIJA „ SAN O ZALJUBLJENOJ“;

MONIKA KNEZOVIĆ – KOMPOZICIJA „JAKA KAD JE NAJTEŽE“.

Podsetimo, muzičari će se takmičiti u kategorijama: najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija, koje će dodeliti stručni žiri, a publika će svojim dodeliti PRVU DRUGU I TREĆU NAGRADU FESTIVALA.

Saopštavajući imena takmičara, ali i propozicije festivala, medijima su se obratili: Maja Rakovic, vlasnica i glavni i odgovorni urednik Naksi radija i predsednica Selekcione komisije i Stručnog žirija; Ivan Ilić, muzički urednik festivala "Beogradsko proleće" i predsednik Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i Branko Klanšček, umetnički direktor Festivala.

.

"Odrastao sam na Beogradskom proleću, slušao pesme, koje su rasle sa mnom koliko i ja sa njima. Postojao je pokušaj pre 10 godina da se obnovi festival na čelu sa našim dragim Vojkanom Borisavljevićem, i trebalo je da se zove "Proleće u Beogradu", ali moram priznati da festival koji smo tada zamišljali nije odisao glamurom, kao ovaj sada", poručuje Ivan Ilić.

"Posebno sam ponosna sto je Naxi deo "Beogradskog proleća". Ja sam i kao mala živela sa ovim Festivalom, sa svojim roditeljima sam dolazila i uživala u pesmama. Veoma sam ponosna što imam mogućnost da svoj ukus ispoljim i što mi je dodeljena prilika da kao predsednica Stručnog žirija i Selekcione komisije izaberem pesme. Nije bilo lako, od toliko divnih pesama, da se napravi uži izbor, pa smo dane i sate proveli slušajući svaku pažljivo. Srećna sam, takođe, i što će nagrade dodeliti publika, jer publika je ta koja bira najbolje! Divna stvar ovog festivala je što je on regionalni. A najviše raduje, jer Beograd ovih dana priča o Beogradskom proleću", istakla je Maja Rakovic.

Branko Klanšček je, obraćajući se medijima, istakao da je pesma Tonija Cetinskog, koja je prošle godine odnela pobedu na Festivalu, sada uveliko regionalni hit. Kako je objasnio, to je dokaz da je prva nagrada Festivala otišla u prave ruke.

Prva nagrada publike dodeljuje se u iznosu od 300.000 dinara, dok su druga i treća nagrada 200.000 i 100.000 dinara, dok su 4 nagrade žirija u iznosu od 100.000 dinara.

Vremeplovom unazad, tačno 62 godine ranije - 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane Doma sindikata, današnje MTS Dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni Festival zabavne muzike za koji se smatra da je bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom u San Remu.

Podsećamo, prošlogodišnji pobednik Festivala, prema glasovima publike, bio je Toni Cetinski sa numerom "Čuvam ljubav".

strana 1 od 2 idi na stranu