Plodovi - Subota, 23. mart - Ko su izvori finansiranja u oblasti poljoprivrede i da li su izdvojena sredstva uvek dovoljna?

Popularna agro emisija “Plodovi” Prve televizije ovog vikenda bavi se izvorima finansiranja u oblasti poljoprivrede. Gledaoci će imati priliku, uoči prolećne setve, da se upoznaju sa planiranim subvencijama na republičkom i pokrajinskom nivou.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Često čujemo da država izdvaja rekordna sredstva za poljoprivredu poslednjih godina. Planirani pokrajinski budžet za ovu godinu iznosi 9,5 milijardi dinara. Da li je to dovoljno? Koliko su realna povećanja subvencija države, ako znamo da je sve poskupelo od đubriva do goriva? Kakve kredite obično daju naše banke poljoprivrednicima?

Subvencionisani bankarski krediti su trenutno aktuelni. Da li su zaista kamatne stope kod tih kredita povoljne kako banke navode? Na sva ova pitanja odgovoriće dr Gordana Radović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu.

Domaćin emisije Zoran Maksimović sa njom će razgovarati i o drugim izvorima finansiranja u poljoprivrednu proizvodnju. U toku je poziv IPARD 3. Da li naša poljoprivredna domaćinsta i drugi proizvođači imaju kapacitete da koriste sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije?

Emisija će podsetiti i na nedavno organizovan tematski skup o finasiranju poljoprivrede, koji se tradicionalno organizuje od 2018. u prostorijama Privredne komore Vojvodine. Udruženje poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, beogradski Institut za ekonomiku poljoprivrede i Poljoprivrednik, priređuju ovaj dogadjaj.

Nova epizoda u subotu, 23. marta u 6.50 na programu Prve televizije!