Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 1. novembar - Pomoć porodici iz Dimitrovgrada

Porodica Kamenov živi u mestu Lukavica nadomak Dimitrovgrada. Dragan, glava porodice, pre više od 10 godina je zadobio tešku povredu karlice i ostao nepokretan.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Od tada, Dragan je u invalidskim kolicima. Njegova supruga Milena se takođe otežano kreće, ali vodi brigu o Draganu i domaćinstvu, u čemu joj pomažu i ćerke Jelena (13) i Dijana (11). Jelena i Dijana su učenice osnovne škole u Dimitrovgradu i svakodnevno putuju do tamo. Vredne su i dobre učenice. Zbog Draganove i Milenine nemogućnosti da rade, jedini redovni prihodi su socijalna pomoć.

Život porodice Kamenov, dodatno otežava i neuslovna kuća u kojoj žive. Uz veliku pomoć lokalne samouprave, ekipa emisije Radna akcija sa Tamarom je i ovog puta odgovorila zadatku, pomogavši porodici Kamenov u renoviranju i opremanju doma.

Osnova kuće porodice Kamenov je bila 20 kvadrata, Tamarini majstori su je proširili na 40kvm, kako bi dobili dnevni boravak u kojoj će boraviti roditelji, kuhinju i trpezariji, i spavaću sobu za devojke. Porodica nije imala vodu u kući, pa tako ni kupatilo ni kuhinju. Urađena je i septička jama, uvedena je voda i struja, opremljeno kupatilo i kompletni enterijer kuće. Urađen je novi krov, termoizolacija krova, fasada i stavljeni su oluci.

Caribrod, kako je drugi naziv za Dimitrovgrad, okružuju sa jedne strane živopisna Stara planina i prelepi kanjon reke Jerme, na drugoj strani.

Stara planina, kao predeo izuzetnih odlika pravi je dragulj među planinama. Najveći broj prelepih vodopada nalazi se upravo ovde, ali su i neke od najstarijih sorti goveda odabrale upravo ovo mesto za svoje stanište. Upravo to je i dovelo do osnivanja naučne baze, katedre za planinsko stočarstvo ali i do drugih zanimljivih aktivnosti koja imaju za cilj da ponovo vrate sjaj staroplaninskim selima.

U Dimitrovgradu se čuva tradicija i još uvek pravi Staroplaninski sir, nadaleko poznat po svom specifičnom ukusu.