Govoreći na skupštini nedeljama nakon završetka globalnog vanrednog statusa za pandemiju kovid 19, Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da je vreme da se postigne napredak u pregovorima kako bi se sprečila sledeća pandemija.

"Ne možemo to ignorisati", rekao je generalni direktor SZO u velikom obraćanju državama članicama UN, upozoravajući da će se sledeća pandemija sigurno dogoditi.

"Ako mi ne izvršimo promene koje su nam potrebne, ko će? A ako ih sada ne napravimo, kada ćemo?", upitao je on.

Kako navodi zagrebačka N1, a prenosi Danas, 194 zemlje članice SZO izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji će biti usvojen na skupštini sledeće godine.

Na istom sastanku zemlje su odobrile budžet od 6,83 milijarde dolara za period 2024–25. Budžet uključuje povećanje obaveznih taksi država članica za 20 odsto prema preliminarnom dogovoru postignutom prošle godine.

Gebrejesus je istakao da bi svet trebalo da se priprema za bolest smrtonosniju od kovida. "Još uvek postoji pretnja da će se pojaviti varijanta virusa koja će biti smrtonosnija od svih prethodnih", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.