Vlasti su naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvore mnoge kompanije dok pokušavaju da suzbiju do sada najgoru epidemiju Covida u tom gradu. Ali dok su tamošnje vlasti u ponedeljak najavile da će dozvoliti "nizak nivo aktivnosti" u nekim oblastima, mnogi stanovnici rekli su za CNN da im nije dozvoljeno da izlaze van svojih stambenih naselja.

Ograničenja zbog Covida ozbiljno su uticala na lokalno tržište automobila - skoro svi auto-saloni su zatvoreni, a prodaja uopšte nije zabeležena, navodi se u saopštenju Šangajskog udruženja prodavaca automobila.

Prodaja automobila u Kini pala je 46 odsto u aprilu, u odnosu na mart 2022.

Bila je to najgora prodaja u aprilu u poslednjoj deceniji, objavilo je prošle nedelje Kinesko udruženje proizvođača automobila. Kina je uvela stroga ograničenja dok se bori sa najvećom epidemijom Covida u više od dve godine.

Prema procenama CNN-a, više od 30 gradova u Kini je pod potpunim ili delimičnim zatvaranjem, što pogađa do 187 miliona ljudi širom zemlje.

Foto: B.Zhou/Shutterstock

Šangaj je izuzetno važan za kinesku automobilsku industriju. Grad je na prvom mestu po ukupnoj prodaji automobila - u Šangaju je prošle godine prodato oko 736.700 novih vozila, najviše među svim kineskim gradovima, prema statistikama glavnog regulatora osiguranja u zemlji. To je takođe veliki proizvodni centar, dom proizvođača automobila kao što su Tesla i Volkswagen, kao i velikih dobavljača delova kao što su Bosch i ZF Group.

Karantini u Šangaju i drugim kineskim gradovima izazvali su velike poremećaje u lancu snabdevanja i pogodili potrošnju u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji. Tako, uprkos lokalnoj proizvodnji, nagli pad prodaje beleže veliki proizvođači, od kojih neki nude i kompletnu onlajn uslugu.

Teslina prodaja u Kini u aprilu pala je čak za 98 procenta u odnosu na prethodni mesec, dok je proizvodnja u fabrici u Šangaju bila manja za 81 procenat. To je veliki udarac za američkog proizvođača automobila nakon doborg početka godine u Kini.

Toyota je prošle nedelje objavila da je zatvorila 14 proizvodnih linija u osam fabrika u Japanu, zbog nestašice delova kao posledica zatvaranja u Šangaju.

Nissan Motor je takođe prijavio pad prodaje od 46% u Kini u odnosu na godinu dana ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.