Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Urban korner

12. 06. 2017. 16:43   >>  16:58

Uskoro Noć knjige! Ove godine na manifestaciji mnogobrojne biblioteke iz Srbije i regiona

Organizovani su i posebni popusti i programi za čitaoce.

U petak, 16. juna u Laguninim klubovima čitalaca i knjižarama Delfi od 17 sati do ponoći održaće se šesnaesta regionalna manifestacija Noć knjige pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija.

Ovo će biti još jedna prilika da se po najpovoljnijim cenama kupe najnoviji svetski hitovi, knjige domaćih autora, knjige za decu i druga izdanja.

Na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom u ponedeljak, 12 juna u knjižari Delfi u SKC-u, govorili su Vesna Mihailović, direktorka knjižara Delfi, pisci Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković, i Željka Ćirić Jakovljević, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Eurobank.

Vesna Mihailović je najpre istakla da su popusti koje donosi Noć knjige veći čak i od sajamskih i da je ovo najbolja kupovina! „Popusti na Lagunina izdanja: za kupovinu jedne knjige biće 25%, za dve knjige 30%, za tri knjige 35%, a za četiri i više knjiga 40%. Popust na strana izdanja biće 20%, a naslovi ostalih izdavača biće sniženi do 20%. Cene raznovrsnog gift asortimana biće snižene za 10%. Svi popusti moći će da se ostvare i na sajtu www.delfi.rs.“

Posebno iznenađenje u Delfi knjižarama spremila je kompanija Dexi Co. Samo u Noći knjige važiće popust od 30% na serijale knjiga „Disney“, „Star Wars“, „Minecraft“ i „Maša i medved“!

Noć knjige će se održati u 27 gradova u Srbiji i regionu, na 55 lokacija, i prvi put u knjižari u Požeškoj 118a na Banovom brdu u Beogradu. Regionalni karakter manifestaciji daju Lagunini klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću. 

I ovu Noć knjige obeležiće brojni hitovi domaće i strane književnosti!

Nakon dve knjige o Nemanjićima, Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović predstavljaju čitaocima treću knjigu trilogije o Stefanu Nemanji i treću u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji „Nemanjići – U ime sina“, priču o državniku koji je postao svetac.

Dejan Stojiljković je prisutne najpre podsetio da je ovaj serijal proizašao iz rada na scenariju koja je trebalo da oživi Nemanjiće na malom ekranu. „Knjgom ’Nemanjići – U ime sina’ završili smo trilogiju o Stefanu Nemanji. Svaka se bavi jednom određenom etapom u životu Stefana Nemanje koji je vladao Srbijom 37 godina. Prva knjiga govori o njegovom sazrevanju i o njegovim ratničkim danima, druga knjiga o državniku, dok nova knjiga govori o posvećenju, o Stefanu Nemanji duhovniku. U ovoj trećoj knjizi veliki deo je posvećen i Rastku koji je u ovoj knjizi još uvek mladić, ali imamo genezu njega kao istorijskog lika i lika iz crkvenih predanja.“

Vladimir Kecmanović je istakao: „Zadatak koji smo pred sebe postavili jeste da ono što je istorija rekla, na jedan jednostavan i komunikativan način, približimo široj čitalačkoj publici. Prevashodno nam je cilj da napravimo umetničko delo, ali smo se u ovom slučaju držali istorijskih činjenica i onoga što je nauka do sada rekla.“

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja u knjizi „Slučaj Vinča“.

Od svetskih hitova posebno skrećemo pažnju na drugi roman u serijalu „Sedam sestara“ Lusinde Rajli, zasnovanom na mitologiji u vezi sa istoimenim sazvežđem. „Olujna sestra“ je Alina priča, jedne od šest usvojenih beba koje su odrasle u bogatstvu u izolovanom zamku u Švajcarskoj. Kad je njihov Tata Sol preminuo, ostavio je svakoj pismo i trag koji će ih odvesti do njihovog porekla. Ali trag vodi do njenih korena u Norvešku. A tamo je čeka neverovatna priča o njenoj porodici, koja počinje 1876. godine.

Laguna u Noći knjige ekskluzivno predstavlja novi roman Tonija Parsonsa iz serijala o detektivu Maksu Vulfu „Poslednja žrtva“, dok će autorka bestseler serijala o Kupoholičarki Sofi Kinsela obradovati čitaoce još jednom knjigom idealnom za letnje dane „Moj ne tako savršeni život“.

Iz pera Edvarda Raderfurda, velikog majstora istorijskih romana, stiže zadivljujući ep o veličanstvenom gradu Parizu u istoimenoj dvotomnoj knjizi. Šetajući tamo-amo kroz vreme, niti fabule se razvijaju kroz intimne i uzbudljive priče o samootkrivanju, rastrzanosti i odanosti, i dugo čuvane tajne.

„Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa“ je sveobuhvatna knjiga o globalnom pokretu hakera, trolova i haktivista pod nazivom Anonimusi, iz tastature autorke Gabrijele Kolman koja, po rečima Hafington posta, zna sve njihove skrivene i mračne tajne.

„Izvanredni izgovori (i druge dobre stvari) – Tom Gejts“ Liz Pišon nastavak je višestruko nagrađivanog serijala za školarce u kojem pratimo avanture Toma Gejtsa.

Mališani će biti oduševljeni još jednom knjigom iz Male lagune „Šta treba da znaš o ljudskom telu“, u kojoj se kriju odgovori na pitanja kako zarasta kost, šta se zbiva s hranom koju pojedemo, šta su hormoni i drugo. Ova knjiga priča objašnjava procese koji se odvijaju u našem telu, a o kojima nikad ne razmišljamo.

Čitaoci će imati prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima.

I ove godine manifestaciji Noć knjige priključile su se brojne biblioteke iz Srbije koje će organizovati posebne programe za čitaoce.

Budući da se održavaju isto veče, Noć knjige i festival Krokodil udružili su snage na promovisanju knjige i čitanja pa će tako specijalni gost Noći knjige biti norveški pisac Erlend Lu koji će se družiti sa čitaocima od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

Prijatelji manifestacije spremili su brojne i raznovrsne poklone za sve koji budu učestvovali u Noći knjige.

Već tradiciocalno, Eurobank je pokrovitelj Noći knjige. „Naša podrška Noći knjige utemeljena je na našim načelima da stojimo iza vrednih manifestacija kakva je Noć knjige, koje imaju i širi društveni značaj. Pozivam i druge kompanije da se pridruže i podrže ovako važne inicijative“, rekla je Željka Ćirić Jakovljević.

Završen konkurs „Najčudnija knjiga na svetu“

Na konkurs „Najčudnija knjiga na svetu“ stiglo je više od 1300 radova dece iz Srbije, ali i iz regiona, koje je ravnopravno ocenjivao žiri u sastavu: pisac Uroš Petrović, pesnik Branko Stevanović i urednici u Laguni Lidija Šijačić i Zoran Penevski.

Žiri je dodelio pet nagrada za likovne i literarne radove i jednu specijalnu. U Noći knjige u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima biće objavljeni pobednici i spisak više od pedeset autora, čiji će radovi biti objavljeni u knjizi koja će izaći u oktobru.

Budite budni uz knjigu u petak, 16. juna od 17 sati do ponoći!

Napomena: U toku Noći knjige članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti neće se sabirati sa akcijskim, odnosno sa popustima koji će važiti samo za Noć knjige.

 

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari