Zavoleli smo je u seriji "SULEJMAN VELIČANSTVENI", a niko ne zna da je rođena u Jugoslaviji i da PERFEKTNO PRIČA SRPSKI!

Pored Hurem i Sultana Sulejmana, potom Mahidevran, Hatidže i Majke Sultanije jedna od onih sa najvećim uticajem iz senke u haremu otomanskog vladara u čuvenoj seriji bila je Nigar Kalfa.

Izvor: Blic Žena/ Viktor Veličković  |  
.

.

Malo ko zna da je glumica, koju su gledaoci iz Srbije ili obožavali, ili prezirali zbog čestih spletkarenja, rođena u Jugoslaviji, da govori srpski i da joj jedna od bliskih prijateljica poznata naša pevačica.

Filiz Ahmet, turska glumica koju je svojevremeno u seriji "Sulejman veličanstveni" proslavila uloga nadzornice harema Nigar Kalfe, rođena je 15. aprila 1981. u Makedoniji, ali su ratovi na teritoriji Jugoslavije uticali na odluke njene porodice i na njeno detinjstvo, pa je morala preko noći da odraste i napusti rodnu zemlju, a malo ko zna da glumica vrlo autentične lepote perfektno govori i srpski jezik.

Ljubav prema ovog profesiji nasledila je od svog dede, čuvenog turskog glumca Luftije Sejfulaha, koji je živeo u Makedoniji. Bio je veoma cenjen, a osnovao je i prvo makedonsko-tursko pozorišta. Osim toga, i njena mama je bila u svetu glume, radeći kao suflerka.

Zbog rata napustila Makedoniju

Zbog neprestanih sukoba na Balkanu, njena porodica je odlučila da ode u Švedsku. U Makedoniju se vratila kada je imala 15 godina, pa je završila medicinsku školu, a zatim i Fakultet dramskih umetnosti u Skoplju 2003. godine.

Iako je mislila da će svoju karijeru razvijati kroz predstave, uloga u turskoj seriji "Zbogom, Rumelijo" donela je veliki preokret. Kako je u pozorištu odrasla, ne krije da je imala brojne predrasude o radu pred kamerama, ali ističe da se vrlo brzo i lako snašla.

"Potičem iz umetničke porodice i u pozorištu sam od malih nogu. Diplomirala sam glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i prvenstveno sam pozorišna glumica. Popularnost mi nikada nije bila prioritet", istakla je svojevremeno za naše medije popularna glumica.

Filiz je istakla da junakinja koju je tumačila i ona nemaju apsolutno ništa zajedničko.

"Ona mi uopšte nije bila bliska, ali nas je zato akademija naučila kako da pripremimo likove i da prevaziđemo probleme u stvaranju uloge".

Lik Nigar Kalfe, koji ju je vinuo u zvezde, odmah je na kastingu bilo jasno da je kao pisan za nju i tada se zbog snimanja preselila iz rodnog Skoplja u Istanbul.

- Uloga Nigar Kalfe u "Sulejmanu Veličanstvenom" me je obogatila novim iskustvima. Snimamo svakodnevno po petnaest sati, šest dana nedeljno. Jeste naporno, ali utešno je to što radim posao koji želim. Kao umetnici, uvek nađemo suštinu, znamo kako da izdržimo napor zato što imamo cilj. Na setu je atmosfera odlična, svi se družimo. Pomažemo jedni drugima, posebno partneri u dijalozima. Scena nije završena dok ne damo pravu energiju koju traži priča, a pre snimanja se dogovaramo kako najbolje da je odigramo - izjavila Filiz jednom prilikom za "Gloriju".

Druži se i provodi sa Hankom Paldum

Iako joj pozorište veoma nedostaje, glumica se posvetila serijama. Međutim, ono što je sve iznenadilo je njena drastična promena izgleda. Svoju dugu kosu je skratila i sada ima paž frizuru, a neretko je možemo videti i sa vrlo upečatljivom šminkom. Mogu se čuti komentari da je izuzetno mladolika, kao i da nikad bolje nije izgledala, što govori u prilog i činjenica da je sada mnogo mršavija nego u ranoj mladosti.

Takođe, na njenom Instagramu može se videti i slika sa našom čuvenom prevačicom Hankom Paldum. Dame su delovale veoma raspoloženo, čini se kao da se dobro poznaju i da su prilično bliske, a osmeh sa lica nisu skidale.