U celoj Rusiji ima ih još oko 31.000, a u pomenutom okrugu oko 20.000. Oni su poznati kao vodiči irvasa i ceo život im je bio prilagođen tome. Živeli su u plemenima, daleko od civilizacije.

Ovakvim načinom života danas ih živi svega oko 5.000, a jedna sedmočlana porodica preuzela je ulogu Radovanoh domaćina.

Najbliži grad od njih odaljen je 80 kilometara, a prve komšije 20km. Da se ne bi smrzao na izuzetno niskim temperaturama, obukli ga u njihovo tradicionalno odelo napravljeno od krzna irvasa. Jeo je sirovu zaleđenu ribu, irvasi su ga vukli na sankama kroz sibirsku tundru, a posetili su i prve komšije.

Još kao dete, gledajući televizijske emisije o Sibiru, Radovan je poželeo sam da poseti ovaj deo Rusije. Godine su prolazile i on je konačno dočekao svojih “pet minuta”. Nepregledno prostranstvo Sibira prostire se ne na površini od 13 miliona kvadratnih kilometara, a on je baš došao u oblast u kojoj živi narod Hanti. Oni su starosedeoci na ovom području i pripadaju grupi ugro-finskih naroda. Većinom su pravoslavne veroispovesti, ali sačuvali su i tradicionalna verovanja - šamanizam i totemizam, imaju svoj hantski jezik…

- Napolju je minus 16 stepeni, duva neki vetar i mogu da vam kažem da je mnogo hladno. Domaćeni će sada mi prirede dobrodošlicu, imaju obred jedan koji se zove “okurivanje”. Ne znam tačno čemu se radi, ali sada ćemo da vidimo. Svakako hoće da mi požele ugodan boravak ovde kod njih.

Posle “obreda čišćenja”, domaćini su obukli Radovana u tradicionalnu odeću napravljenu od krzna irvasa, a on je sa posebnom radošću saopšio da se tek tada ugrejao:

- Menje je bilo hladno sve dok nisam obukao ovo. Zapravo, prvi put mi danas nije hladno, samo malo po nosu.

Usledila je večera - mleveno meso od štuke, testenina, salata od ikre štuke sa brusnicom i čaj u svakom trenutku. Saznajemo i šta je to neuobičajeno kod Radovanovih domaćina, supružnika Pavela i Ljudmile, južnjačkog plavookog Rusa i pripadnice severnog naroda Hanti. Pavel nam otkriva kako je jedan Rus iz grada i devetospratnice, stigao u sibirsko prostranstvo i zaljubio u Ljudmilu sa kojom sada ima dvoje predivne dece.

Kako izgleda jedan njihov dan, šta jedu, čime se sve bave, kako deca idu u školu, kako se leče i kako odlaze u bolnicu, gde se porađaju i koliko njih živi u kući, saznajte u video-prilogu:

Celu emisije možete pogledate OVDE!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.