Milorad Senković: Uz stepenice, niz stepenice, s kolicima pod rukom i osmehom na licu

Od sportiste rekreativca do profesionalnog sportiste Milorad Senković došao je kao tridesetogodišnjak, usled teške nesreće 2006. godine zbog koje je postao invalid i vezan za kretanje u kolicima.

.

Kao mlad i razborit čovek uprkos kompikovanom suočavanju sa novim životnim okolnostima nije dozvolio da poklekne. Nekoliko godina uspešno je trenirao košarku, bio državni prvak u atletici – u kuglanju, bacanju diska, koplja, u streljaštvu. Više od 40 puta okitio se zlatom na državnim prvenstvima u sportskom obaranju ruku.
Miloradov konačni izbor u profesionalnom bavljenju sportom pao je na sportove snage i osnivanje kluba „OSI“ pre tri godine. Prošle godine osvojio je prvo mesto na državnom prvenstvu u kategoriji do 100 kg u bendž presu. Milorad ima i licencu trenera za više sportova snage.
Zbog neprilagođenosti objekata osobama sa invaliditetom njegovo kretanje i osvajanje novih prostora bilo je svedeno na ličnu borbu i treninge u stanu.

Odnedavno je u Miloradovom komšiluku otvorena teretana Strong gym u ul. Albanske spomenice i to kako kaže: „Jedina u Beogradu, a možda i u Srbiji prilagođena je osobama sa invaliditetom“, od prilaza objektu do sprava koje oni koriste. Milorad i njegove kolege iz Kluba našli su utočište i vrhunske uslove prilagođene njihovim potrebama. Napravio je i dogovor sa vlasnikom teretane, takođe, čovekom iz sfere sportova snage, da prenese svoju klupu za treninge iz stana u teretanu.
Junak naše priče zadovoljan je i srećan što je napokon rešio problem treniranja i to u vrhunskim uslovima.

Prepreka sa kojom se još suočava je najpre, ivičnjak ispred zgrade u kojoj stanuje. Zatim sledi podvig i penjanje do drugog sprata zgrade u kojoj stanuje. Već osam godina Milorad do lifta dolazi puzeći uz devet stepenika, vukući pored sebe sklopljena kolica. Na izlasku iz lifta savladava drugih devet stepenika do stana.
Vedrog izraza lica, bez patetike i ispovedanja prelazi svoju svakodnevnu putanju, kako kaže, nekad i po četiri puta i tako osam godina. „Za ovo treba biti fizički i psihički jak“, odgovara na pitanje kako to postiže. „Ne može ovo svaka osoba sa invaliditetom da prevlada“, kaže Milorad i dodaje da u Srbiji ima osoba sa invaliditetom koje i po 20 godina sede zarobljene u stanu zbog nedostatka načina da savladaju građevinske barijere.
Ono što Palilulcu Miloradu daje dodatnu motivaciju je briga Gradske opštine Palilula i lično predsednika Stojana Nikolića, koji želi da pomogne osobama sa invaliditetom. „Predsednik Nikolić radi na tome da nam pomogne, teška je finansijska situacija, ali ima dobrih naznaka da se problem mnogih invalida reši nabavkom guseničara. Mogu sa guseničarem i bez lifta“, objašnjava Milorad.

.

U nedelju, 01. februara na Prvoj, ne propustite da pogledate VICE!

Istraživali smo kako žive ženske bodibilderke u Srbiji. Zašto bodibilderke vole da izgledaju kako izgledaju i šta sve čine da bi do takvog izgleda došle. A zapravo, u mračnim teretanama, daleko od medija i očiju javnosti jedan spor
broji svoje poslednje dane. Film u režiji Dušana Čavića i Dušana Šaponje otkriva zašto su guze pobedile mišiće u Srbiji.

Izvor: palilula