Ivana Španović: "Olujno je tamo gore gde nas nije puno stiglo"

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je srebrnu medalju u skoku u dalj na prvenstvu Evrope u Cirihu rezultatom 6,81 metara. To je prva medalja za srpske atletičare na ovogodišnjem kontinentalnom šampionatu.

.

Skok za srebro Španovićeva je imala već u prvoj seriji i dugo se činilo da je joj ne može izmaći zlatno odličje. Međutim, Francuskinja Eloiz Lezur doskočila je u četvrtoj seriji na 6,85 metara i za četiri santimetra nadmašila srpsku šampionku. Ivana je pritom imala i skok od 6,80, a tada se odrazila čak 15 centimetara od dozvoljenog mesta, što ju je onemogućilo da sa 6,95 postane vladarka Evrope. Ipak, tuge u njenim rečima nema:

„Hvala vam za svaku reč podrške, svaki aplauz sa tribina i iz domova pored televizora. Bilo je ovo sjajno takmičenje! Sezona ipak nije još završena pa suze radosnice čuvam za sam kraj. Veliki pozdrav iz Ciriha od tima Srbije i mene", poručila je Ivana iz Švajcarske.

Srebrni skok Španovićeve za sedam santimetara je slabiji od njenog ličnog i rekorda Srbije (6,88).

Ivana Španović je rođena 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu. Sa sedam godina je počela da se bavi atletikom kao i njena majka koja se bavila skokom u dalj. Prva je juniorka koja je osvojila zlatnu medalju na svetskom juniorskom prventstvu. Takođe, 2008. je nastupala na Olimpijskim igrama, ali nije uspela da se plasira u finale. U junu 2010. godine je ostvarila lični rekord skokom od 6.78m tokom Evropskog prventstva u Beogradu.

Smatra se jednom od najlepših sportiskinja u Srbiji, a 2008. godine izabrana je za najlepšu učesnicu Olimpijskih igara.

Na internetu se u aprilu ove godine pojavila biografija lepe sportistkinje "Olujno je tamo gore gde nas nije puno stiglo". Biografija, čiji je autor Aleksandar Stojanović, sadrži različite detalje iz Ivaninog života, ali je akcenat naročito stavljen na činjenicu da je javnost doživljava ne samo kao uspešnu sportistkinju već i kao atraktivnu poznatu ličnost koja uživa da putem društvenih mreža fanove obraduje i provokativnim fotografijama, gde se često nazire i nekoliko tetovaža koje Ivana ima na svom telu.

Nije bilo jednostavo pročitati šta piše na tetovaži ispod majice koju je nameštala pred testiranje. Naziralo se tek nekoliko prvih reči: Olujno je tamo... Grupa ljudi oko nje gledala ju je sa pažnjom. Neki jer su hteli da vide rezultate testiranja, drugi jer ih je zanimao ugao iz kojeg će uspeti da uhvate najbolju sliku, a neki jer je lepa i drugačija“, počinje tekst Aleksandar.

Autor je pokušao da dočara i teret slave koji je na njenim plećima: „Dvadesettrogodišnja devojka prolazi kroz drugu stranu slave. Red uspeha, pa red lepote začinjene osobenošću koja se nekada graniči sa ekscentrišnošću, dodaj na to probleme, pritisak javnosti i medijski sud u stalnom zasedanju - savršen početak za priču. Ivana joj je dala filmski zaplet...“, nastavlja se u biografiji.

Svako poglavlje ima određeni naslov, ali ga i prate citati poznate sportistkinje, pa se tako u jednom delu Ivana okreće upravo priči o sukobu između izgleda i sporta kojim se bavi: "Večito se postavlja pitanje da li više pažnje posvećujem svom izgledu ili sportskom rezultatu. Meni je to potpuna glupost. Ne pokušavam da budem najlepša na svetu jer je to nemoguće, to je stvar ukusa. Ali težim tome da budem najbolja na svetu! "

Inače, Ivana je izbila je na prvo mesto liste najboljih skakačica u dalj na svetu, prema rangiranju portala "All athletics", koji se bavi bodovanjem od 1999. godine. Rekorderka Srbije u skoku u dalj i bronzana sa šampionata sveta u Moskvi prošle godine zaslužila je prvo mesto na toj rang listi na osnovu postignutih rezultata na pet najboljih takmičenja u poslednjih godinu dana.

Ali, osim profesionalnih, Ivana niže uspehe i na privatnom planu. Reč je o veridbi sa dugogodišnjim dečkom, fitnes trenerom, Vladimirom Kumrićem, 10. maja ove godine, na jednom salašu gde je slavila rođendan.

Dok je muzika tiho svirala pesmu Miroslava Ilića “Božanstvena ženo”, koju je Vlada poručio za nju, izvadio je prsten i pitao je da provede ostatk života sa njim. I Ivana je rekla „Da!“. I gosti i slavljenica bili su prilično iznenađeni jer Vlada nikome nije rekao šta priprema i sve je sam organizovao.

Par se upoznao u jednom noćnom klubu u Zrenjaninu, odakle su oboje poreklom i nakon pet i po godina veze, sada planiraju venčanje.

Draga Ivana, zaista vas nije mnogo tamo gore. Bravo!