Životne priče

Odbili su da odrede pol svom detetu: Nakon četiri godine, odlučilo je da bude dečak!

I dalje voli da ga predstavljamo kao "dete", a ne kao "sin ili ćerka","kaže ponosna majka

20.01.2021. - 12:00h
Čije su to nogice
Čije su to nogicefoto: Africa Studio / Shutterstock

Doktor Klaj Majers i njen suprug Brent pre četiri godine su dobili dete. Odlučili su da mu neće odrediti pol po rođenju. Dali su mu ime Zumer, nisu otkrivali pol ljudima koji to ne treba da znaju i odlučili su da puste da se njihovo dete, kad poraste, samo izjasni da li je muško ili žensko.

"Koristili smo rodno neutralne zamenice sve dok nam dete samo nije moglo reći šta mu/joj najbolje odgovara. Zumer i dalje uči i istražuje pol bez stereotipnih očekivanja ili ograničenja", kaže Majers.

Za Time je objasnila:

"Zumer razume da neke devojke imaju penis, a neki dečaci vagine. Takođe zna da neka deca imaju jajnike ili testise. Jasno mu je i da neki očevi mogu zatrudneti. Kad lik u dečijoj emisiji kaže "Zdravo, dečaci i devojčice!" Zumer dodaje: "I nebinarni prijatelji!"

Dr Klaj veruje da je pol odluka pojedinca, a ne nešto što je određeno rođenjem. Zumer je oko četvrtog rođendana počeo da se predstavlja kao dečak, ali preferira rodno neutralne izraze kao što su "dete" ili "rođaci" umesto "brat i sestra".

"Zumer odeću i igračke bira prema onome što voli i želi, a pritom ne obraća pažnju na rodne granice koje su stvorili marketinški timovi", pojasnila je Klaj te dodala da postoje primeri uznemiravanja putem interneta i neprijatnih komentara od strane nepoznatih ljudi, ali većina ih ipak podržava.

Klaj vodi blog putem kojeg pruža izvore informacija o rodno kreativnom roditeljstvu za odrasle i decu.

Izvor: index.hr