Životne priče

Bin Ladenova majka prvi put progovorila o sinu: Bio je dete kakvo biste poželeli, sve dok...

Skoro 17 godina nakon napada na njujorške “bliznakinje”, porodica Osame bin Ladena, odgovornog za taj napad, mora da se nosi sa njegovim činom.
04.08.2018. - 16:00h
FOTO: gettyimages
FOTO: gettyimages

Njegova majka Alija Ganem prvi put je progovorila za medije o njemu.

Sa dvojicom sinova i suprugom, Alija Ganem živi u raskošnom domu u Džedahu u Saudijskoj Arabiji, gde je deo života proveo i ubijeni vođa Al Kaide, prenosi “Dnevnik.hr”.

“Bio je veoma dobro dete i mnogo me voleo. Teško mi je jer smo često bili odvojeni jedno od drugoga. Moj prvi sin i u detinjstvu je bio veoma sramežljiv. Tek kad je počeo da studira ekonomiju, malo se opustio jer su ga kolege i okruženje u kojem je boravio promenili”, rekla je ona za “Gardijan”. 

“Dete kakvo biste poželeli. Sve dok nije u dvadesetim godinama upoznao neke čudne ljude s kojima je počeo da provodi dosta vremena. Govorila sam mu da se drži dalje od njih, ali me nije slušao”, dodala je ona. 

Ranih osamdesetih godina Osama je otputovao u Avganistan kako bi se borio protiv Rusa. Njegov brat Hasan kaže kako su tad svi u porodici bili ponosni na njega. Kao pripadnik mudžahedina slavljen je kao heroj u Avganistanu i Saudijskoj Arabiji. 

Kad su u avgustu 1990. američke trupe iz Saudijske Arabije ušle u Kuvajt, Osama počinje da širi Al Kaidu i počinje da se povezuje s ostalim terorističkim grupama. 

“Nikad nisam mogla ni da pomislim da će da postane terorista. Cela porodica bila je veoma uznemirena. Nisam želela da se to dogodi. Ni danas mi nije jasno zašto je odbacio svoj stari život. Nakon napada na Njujork svi smo bili u šoku. Znali smo da je to njegovo delo i s kakvim ćemo posledicama morati da se nosimo”, rekla je majka, koja je Bin Ladena poslednji put videla u Avganistanu 1999, 12 godina pre nego što će njen sin da izvrši jedan od najgorih terorističkih napada u novijoj američkoj istoriji. 

Bin Ladena su ubili pripadnici elitne američke mornaričke jedinice (SEAL) 2011. godine u Pakistanu.