Zaštitite svoje zdravlje dok ste na radnom mestu

Za unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu neophodna je sistemska briga i stalna kontrola primene onoga što je propisano. Lanac subjekata ovog procesa ide od države, preko poslodavca i inspekcije, do izvršioca radnog zadatka, koji je ujedno i subjekt, ali i „objekt” brige.

PR
Foto: Andrey Burmakin/Shutterstock
Foto: Andrey Burmakin/Shutterstock
.

Ako obrnemo redosled, to znači da svaki zaposleni, posebno na radnim mestima sa otežanim uslovima, treba da brine o sebi i da se čuva dok radi. Jer i poslovica kaže: “Ko se čuva i Bog ga čuva”. U ovom slučaju brine ili je dužan da brine i poslodavac, zatim inspekcija koja kontroliše primenu propisa i na vrhu je država koja zakonom rešava tu oblast.

Upravo je u proceduri donošenje novog zakona o bezbednosti i zdravlju radnika, koji nasleđuje zakonska rešenja iz starog zakona iz 2005. godine, dopunjenog 2017, jer je praksa pokazala da je najveći problem njegovo nepoštovanje. Najviše nepravilnosti uočeno je na gradilištima, i od poslodovaca i od samih zaposlenih, tako da su se stekli uslovi i potreba da se novim zakonom i njegovom strogom primenom unapredi bezbednost i zdravlje zaposlenih.

HTZ oprema kao prvi uslov zaštite

Sadašnji zakon o zaštiti na radu navodi sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu (HTZ oprema) u vidu odeće, obuće, pomoćnih naprava i uređaja koji služe za sprečavanje povreda na radu, profesionalnih oboljenja, bolesti u vezi sa radom i drugih štetnih posledica po zdravlje zaposlenog. To se odnosi na bilo koju vrstu industrije, a pre svih na oblast građevine, hemijske i prehrambene industrije, pa i poljoprivrede. HTZ oprema ima za cilj zaštitu radnika u svim uslovima rada.

Da li je uopšte potrebno naglašavati koliko je HTZ oprema (obuća, odeća, šlemovi, rukavice, maske i naočare) neophodna za sigurnost na poslu, u uslovima rada sa hemikalijama, u buci, sa mašinama, na hladnoći ili povećanoj toploti. Ona, uz sve druge neophodne mere za obezbeđenje bezbednog rada, treba da zaštiti radnika od raznovrsnih mogućih povreda dok je u radnom procesu, bilo neposredno ili je samo u blizini.

Važno je izabrati odgovarajuću HTZ opremu u standardu kvaliteta koji je propisan ili se podrazumeva i obučiti radnika da pravilno nosi i primenjuje ta sredstva i opremu. Njeno nošenje je obavezno bez obzira koliko dugo traje konkretan radni proces, jer se mnogo toga događa u trenutku, pa nikad nema sigurnosti da se neće desiti nešto nepredvidivo.

Terapija protiv bolova kao lečenje i preventiva

Teži uslovi rada ili specifično rizični, izazivaju bol koji se može manifestovati kao vaš stalni pratilac. Obično su to bolovi u kičmenom delu, zglobovima, glavi, migrene, neuralgije… Zapravo su mogući svuda jer su i uslovi rada i potencijalne ugroženosti raznovrsni.

Najvažnije je da blagovremeno započnete sa nekom vrstom terapije protiv bolova kako se stanje ne bi pogoršavalo. Obavezno potražite savet lekara i pridržavajte se propisane terapije. To mogu biti lekovi, vežbe, kombinacija postupaka u fizikalnoj terapiji, uz više odmora i odgovarajuću relaksaciju. Sve zavisi od vrste bola i njegovog intenziteta, ali i najmanji bol smanjuje vašu radnu energiju i remeti svakodnevni život.

Kod diskus hernije i degenerativnih promena na kičmi preporučuje se i kiropraktika, svetski priznata kao metoda, a po nekima i kao najefikasnija za ovu vrstu problema. Pomaže i kod drugih tegoba, kao što je bol u vratu, krstima, zbog muskuloskeletnih poremećaja. U svim situacijama primene kiropraktike važno da to rade edukovani specijalisti.

Kiropraktika nije ništa novo, koreni su joj u tradicionalnoj kineskoj medicini, i zasniva se na ručnom korigovanju položaja zglobova. Danas se svrstava u priznate integrativne medicinske postupke. Njen cilj je da manipulativnom tehnikom otkloni neuro-fiziološku blokadu na bolnom mestu, kako bi se vratilo normalno funkcionisanje i počeo prirodni proces izlečenja bola.

Šta god da preduzmete bolje je nego ništa. Zato budite odgovorni prema sebi – terapija protiv bolova je zapravo i lečenje i preventiva, nužna zaštita da ne dođete u mnogo težu situaciju poremećaja zdravlja, kada mere lečenja moraju biti i znatno radikalnije.

Uradite test opterećenja da zaštitite vaše srce

Ukoliko vaše radno mesto podrazumeva fizičko opterećenje to može dovesti do poremećaja srčanog rada. Taj poremećaj se ne uočava pri radu srca u miru i zato je poželjno da uradite test opterećenja.

Test opterećenja (ergometrija) je dijagnostička metoda kojom se utvrđuje uticaj fizičkog opterećenja na rad srca. Test traje oko pola sata i izvodi se tako što u ordinaciji hodate na traci ili vozite bicikl, uz postepeno povećanje brzine hoda na traci ili otpora na biciklu.

Time se povećava fizičko opterećenje i u takvoj izloženosti vašeg organizma meri se aktivnost srca (pomoću EKG-a), krvni pritisak, broj otkucaja srca u minuti i disanje. Važan parametar je i vaš osećaj, da li osećate vrtoglavicu, nesvesticu, lupanje srca, otežano disanje i bol u grudima.

Test opterećenja otkriva šta se u vašem organizmu događa pri povećanom fizičkom naporu. Neke reakcije su sasvim normalne, ali pojedini pokazatelji mogu da pokažu rizike po zdravlje vašeg srca kada radite pod fizičkim opterećenjem. Zato je poželjan kao indikator stanja, kako bi se preduzele mere da se uzrok otkloni i da radite i živite zdravije.