Vino ili pivo? Ono što nam je draže "zapisano" je u genima
Omiljen ukus alkoholnog pića kao i sklonost kiselim ili gorkim ukusima povezana je sa različitim genetičkim varijacijama, a geni određuju i to koliko "volimo da popijemo".
Volite li više reski i sveži citrusni ukus vina ili pak gorčinu i punoću hladne krigle piva, povezano je sa vašim genima, tvrde naučnici sa američkog Univerziteta Pensilvanija.
Oni su otkrili da preferencije ukusnih pupoljaka na ljudskom jeziku zavise o individualnom genetskom sklopu i snažno utiču na naš odabir jela i pića, piše Daily Mail.
- Baš kao što ljudi vole različite boje, tako vole i različite ukuse. Dok će nekima pivo biti previše gorko, drugima će ono biti ugodno slatkasto - objašnjava voditelj studije, profesor Džon Hejs.
Jednako tako, ljudi koji imaju manje sklonosti gorkim ukusima koji su specifični za većinu alkoholnih pića, uopšteno i manje piju. Ako ipak piju, tada su skloniji "maskiranju" ukusa alkohola raznim mešavinama žestokih pića sa sokovima.
Preferencije u ukusima određene su genima TAS2R13 i TAS2R38, a to je potvrđeno u studiji na volonterima uzrasta od 18 do 45 godina. Istraživači dodaju da se kao i kod hrane, ljudi s godinama mogu navići na određeni ukus alkohola te im on postane manje odbojan.