U namirnicama koje često jedemo nađena hemikalija koja se povezuje sa razvojem tumora

Akrilamid hemikalija nastaje u hrani kao što je kafa, prženi krompir, keksi... Zašto nastaje još uvek nije potpuno razjašnjeno, ali utvrđeno je da je reč o hemikaliji koja povećava rizik od raka.

.

Najviše su joj pak izložena - deca.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ovih je dana potvrdila ranija nagađanja i studije sprovedene nad životinjama da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka i to za korisnike svih doba, pri čemu su deca najugroženija zbog niže telesne mase.

Akrilamid nalazi se u kafi, prženim krompirićima, krekerima, keksu, hrskavom hlebu i određenoj dečjoj hrani.

EFSA stoga predlaže strože kontrole dopuštenih nivoa, posebno za hranu koja se prodaje u supermarketima i služi u restoranima. U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su prisiljeni da menjaju načine proizvodnje hrane.

Opasna hemikalija nastaje naime kad se hrana prži, boji u smeđe i peče.

Dr. Dajen Benford iz EFSA-a napominje da se akrilamid konzumira oralno i apsorbira kroz gastrointestinalni trakt u sve organe i ekstenzivno se metabolizije. Pri tome nastaje glicidamid koji uzrokuje mutacije gena i tumore, utvrđeno je studijama nad životinjama.

Kod ljudi je zasad potvrđeno tek da povećava rizik od razvoja raka i da bi trebala da uslede i testiranja na ljudima kako bi se utvrdilo koji su tačno nivoi hemikalije u hrani koju konzumiramo štetne.

Na nivou EU i zemalja članica očekuje se da će vlade morati da donesu i nove smernice za ishranu.