Saveti dr Lazića za što bezbedniji boravak u prirodi: Krpelj nas anestezira i hrani se dok ga ne primetimo; bolest je teška, ništa ne uzimajte olako

Krpelji prenose opasnu infekciju, a mnogi ne znaju da preparat koji svi imamo u kući može da nas zaštiti!

M.K.  |  Izvor: Prva  |  
.

Proleće je uveliko stiglo, a sa njim i krpelji. Glavno stanište su im travnate površine, žbunje i drveće, a ukoliko se ne vodi računa vrlo lako mogu da nas zaraze. Milice, krpelji napadaju i ljude i životinje?Doc. dr sc. med. Srđan Lazić, načelnik Instituta za epidemiologiju na : Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, objašnjava šta se dešava kada nas krpelj ubode?

- Krpelj lagano anestezira mesto uboda jer mu je neophodno da se nahrani našom krvlju. Da ga ne bismo primetili on nas anestezira i hrani se dok ga ne primetimo. Ako ga primetimo u prvih 24 sata daleko je manja verovatnoća da nam krpelj, ukoliko je zaražen, prenese infekciju. Ono što je takođe jako bitno jeste da je i kod zaraženih krpelja ispod 1 posto šansa da se čovek zarazi lajmskom bolešću, ali pošto je bolest teška, posebno u drugom i trećem stadijumu, ništa ne treba uzeti olako i treba primeniti sve preventivne mere koje su nam na raspolaganju, napominje dr Lazić.

A šta sve treba uraditi da bi boravak u prirodi prošao najbezbednije moguće, naročito u poroleće kada je prema rečima doktora, aktivnost krpelja najveća, pogledajte u video-prilogu!