Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, kao i sumporom, bakrom, fosforom, kalijumom, magnezijem, kalcijumom i manganom.

Može se pripremati na razne druge načine, ali ga je najbolje jesti u svežem obliku zajedno sa njegovim dugim zelenim listovima. Među brojnim prednostima koje nosi po zdravlje ističu se:

Sprečava prehladu i gripu - Kako ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je lek za lečenje virusnih infekcija i gripa. Takođe smanjuje višak sluzi.

Pomaže u varenju - Možete redovno konzumirati mladi luk kako biste povećali brzinu probave ako patite od ekstremnih problema sa probavom kao što su gastritis, gorišica, zatvor i drugi poremećaji. Mladi luk sadrži vlakna koja pomažu u kretanju stolice. Leči natečena creva i čini vaš probavni sistem visoko aktivnim. Osobe sa problemima sa varenjem treba da konzumiraju 20-30 grama mladog luka dva puta dnevno, jednom ujutru i uveče.

Snižava nivo šećera u krvi - Istraživanja su pokazala da jedinjenja sumpora prisutna u mladom luku smanjuju nivo šećera u krvi povećanjem nivoa insulina. Insulin je neophodan za transport šećera iz krvotoka do telesnih stanica.

Dobar je za oči - Pored karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i održavanju zdravih i jakih očiju. Takođe se bore protiv makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida, te štite oči od upale.

Održava zdravlje vašeg srca - Prisustvo antioksidansa u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva inhibirajući delovanje slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u telu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Jedinjenja sumpora prisutna u ovom luku takođe pomažu u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.