Panika u evropskoj zemlji u koju je stigao "dupli mutant"

Opasan soj korona virusa koji najverovatnije stoji iza smrtonosnog pandemijskog talasa u Indiji već je zabeležen u dve evropske zemlje.

Testiranje, foto: Cryptographer / Shutterstock
Testiranje, foto: Cryptographer / Shutterstock

Sada stižu i nove zbrinjavajuće vesti iz jedne od njih, piše Blic.

Dobru vest da je u Britaniji pandemija gotovo pod kontrolom, brzo je zamenila loša - širenje indijskog soja.

Zašto je Indija apsurd, kakve veze s tim ima Amerika i zašto će taj haos uticati na ceo svet

Troje ljudi koji su u Velikoj Britaniji bili pozitivni na indijsku varijantu koronavirusa u proteklih nedelju dana nisu putovali u inostranstvo niti bili u kontaktu sa nekom ko je putovao, otkrila je pre neki dan britanska vlada.

To je prvo rano upozorenje da je soj - za koji se strahuje da će biti prenosiviji od ostalih varijanti i učiniti vakcine manje efikasnim - širi u lokalnoj zajednici. Znak da se indijski soj brže širi je to što su infekcije ovom varijantom u Britaniji za samo nedelju dana skočile za 70 odsto.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je varijanta B.1.617 otkrivena 132 puta do 21. aprila, dok je 14. aprila otkriveno 77 slučajeva. Soj se pretežno širi u Londonu u oblastima u kojima postoji velika indijska populacija.

Od 55 novih slučajeva, 39 ih je virus "uhvatilo" u Britaniji, uglavnom od nekoga ko je nedavno bio u Indiji, 16 je uvezeno direktno iz inostranstva, ali tri slučaja nisu nikako povezana sa putovanjima.

Indijska varijanta otkrivena je širom sveta uključujući, pored Britanije, Belgiju Ameriku, Izrael i Singapur.

Indijska varijanta verovatno stoji iza eksplozije broja zaraženih i umrlih od kovida-19 u toj zemlji, što je dovelo do kraha zdravstvenog sistema i manjka kiseonika, bolničkih kreveta i respiratora.

Zabrana putovanja iz Indije u Veliku Britaniju počela je danas zbog zabrinutosti stručnjaka oko ovog soja, iako i oni sami ističu da i dalje ne znaju mnogo o njemu. Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao „jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom“. Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine.

Izvor: blic