Osam razloga zbog kojih test trudnoće može biti lažno pozitivan

Pozitivan test na trudnoću može izazvati ceo niz emocija, u zavisnosti od toga da li pokušavate da zatrudnite ili ne.

foto: Depositphotos, halfpoint
foto: Depositphotos, halfpoint
.

Ali ono što može biti još emotivnije i još više zbunjujuće je lažno pozitivan test trudnoće. Šta je uopšte lažno pozitivan test trudnoće i zašto se događa?

OTC testovi trudnoće mere nivo hormona humani horionski gonadotropin (HCG) u mokraći koji se povećava tokom trudnoće, posebno na početku. Ako ste pravilno uradili test, pozitivan rezultat znači da postoji HCG u vašoj mokraći, objasnila je Džejmi Knopman, šefica Odeljenja za očuvanje plodnosti u CCRM u Njujorku.

Važno je znati jednu stvar: HCG u određenoj meri može biti prisutan u telu čak i ako niste trudni. Zato, samo zato što je test pozitivan na HCG, ne znači da ste trudni. Takođe, to ne garantuje da će se trudnoća odvijati kako treba. Iako ste već verovatno čuli da se 10 do 20 odsto trudnoća završava pobačajem, stvaran broj verovatno je veći jer se pobačaji mogu dogoditi pre nego što saznate da ste trudni.

"Gotovo 25 do 30 odsto pozitivnih testova na trudnoću ne napreduje normalno", procenjuje dr Knopman.

Lažni pozitivni rezultati nisu retki, jer su danas dostupni kućni testovi urina koji su ekstra-osetljivi, što znači da mogu da otkriju hormon trudnoće na izrazito niskog nivoa, kaže dr Knopman.

"Za stare testove bila je potrebna veća količina HCG u urinu", kaže ona.

Drugim rečima, pre nekoliko godina test za trudnoću možda ne bi bio pozitivan sve dok vam ne izostane menstruacija, ali sada možete dobiti pozitivan rezultat čak i nekoliko dana pre očekivane menstruacije.

Šta uzrokuje lažno pozitivan test trudnoće?

Razlozi za lažno pozitivan test na trudnoću kreću se od preranog testiranja i prepoznavanja trudnoće koja nije napredovala (najčešći razlog) do nepravilnog korišćenja testa, a uzrok mogu biti i neki lekovi koje koristite.

1. Imali ste hemijsku trudnoću

Tako se nazivaju trudnoće koje završe vrlo rano, pre nego što ih je moguće videti na ultrazvuku. Trudnoća se prepoznaje po pozitivnim vrednosti beta HCG-a, ali unutar nekoliko dana od pozitivnog testa dolazi do krvarenja i trudnoća propada.

U osnovi, sperma je zaista oplodila jajašce i stvorio se embrion, ali nije napredovao, kaže Knopman. Otprilike polovina ovih slučajeva ranog gubitka trudnoće uzrokovana je hromozomskim problemima, navodi Američki fakultet opstetričara i ginekologa (ACOG).

2. Imali ste vanmateričnu trudnoću

Vanmaterična trudnoća je ona kod koje se jajna ćelija razvija van materice - u jajniku, jajovodu ili trbušnoj duplji.

Ako se to dogodi, možda ćete dobiti lažno pozitivan test trudnoće, jer će vaše telo lučiti HCG. Stvar je u tome da oplođena jajna ćelija ne može preživeti van materice. Ako ne dođe do spontanog pobačaja i primetite jaku trbušnu ili bol u karlici s krvarenjem, potražite savet lekara što pre. Vanmaterična trudnoća može uzrokovati pucanje jajovoda i, bez lečenja, može biti opasna po život.

3. Prebrzo ste se testirali nakon pobačaja ili porođaja

Ako ste pretrpeli pobačaj ili ste nedavno rodili, nivo HCG može ostati povišen čak četiri do šest nedelja, navodi američko udruženje trudnica.

4. Niste pravilno uradili test

Kućni testovi za trudnoću su gotovo 99 odsto tačni. Naravno, kada se pravilno koriste, navodi InStyle, a prenosi Superžena.

Kancelarija za žensko zdravlje napominje da svi testovi na trudnoću dolaze sa uputstvom i da bi ih trebalo pažljivo pratiti i sačekati oko dva minuta za rezultate. Većina testova takođe ima nešto što se naziva "kontrolni indikator" u prozoru rezultata, prenosi Index. Taj deo vam govori da li ste test uradili ispravno ili ne. Šta ako se kontrolna linija ili simbol ne pojave? Test nije ispravno urađen pa biste mogli dobiti lažan rezultat.

5. Molarna trudnoća

Molarna trudnoća je oblik abnormalne trudnoće tokom koje se materica puni mehurićima, odnosno malenim beličastim cistama koje se na ultrazvuku vide kao grozdaste strukture. To tkivo se naziva hidatiformna mola.

Prilikom molarne trudnoće ne dolazi do razvoja embriona, odnosno fetusa, zbog hromozomskih poremećaja prilikom oplodnje. Uprkos tome, vrednosti HCG-a su često visoke i možda ćete dobiti lažno pozitivan test na trudnoću.

6. Koristite lek koji sadrži HCG

Većina lekova neće uticati na rezultate testa trudnoće, ali određeni lekovi, uključujući neke injekcije koje se koriste za podsticanje ovulacije kod žena koje imaju problem sa neplodnošću, sadrže HCG i mogu potencijalno dovesti do lažno pozitivnog testa trudnoće.

7. U menopauzi ste

Ponekad žene koje su u menopauzi imaju visok nivo HCG-a, što bi moglo dovesti do toga da se test trudnoće pokaže pozitivnim iako trudnoće nema.

8. Zdravstveni problemi

Ovo je retko, ali neka zdravstvena stanja poput određenih vrsta raka, hronične bolesti bubrega, kao i problema s jajnicima mogu uzrokovati da u telu postoji povišen nivo HCG-a i to može dovesti do lažno pozitivnog testa trudnoće.