Ne ignorišite DLAČICE NA LICU, jer nisu uvek genetika žene. Mogu ukazivati i na ozbiljne zdravstvene probleme...

Pojačana dlakavost na licu ne mora isključivo biti znak genetike, već može ukazivati na neke ozbiljne probleme u vašem organizmu. Pored naslednog karaktera, dlačice na licu se pojavljuju usled starosti ili ulaskom u menopauzu. Nažalost, postoji još razloga za to:

.

Uneravnoteženi hormoni

Hormoni su često krivac kada naše telo radi neke abnormalne stvari, a to uključuje i pojavu dlačica na bradi. Tu se radi o prevelikoj količini muških polnih hormona u ženskom telu.

Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu, tako da to svaka može očekivati. Ponekad znaju proviriti i ranije, tokom menopauze jer žene tada počinju da proizvode manje estrogena, prenosi 24sata.hr.

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje i na hormone. Sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika, no ako tome dodao i nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, tada je doktorska pomoć nužna.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Ponekad je pojava dlaka na bradi povezana s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, stanjem koje se tipično dijagnosticira pri rođenju i ljudi obično znaju da to imaju. To je nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlijezda zbog potpunog ili djelomičnog manjka određenih enzima u tijelu.

Trudnoća ili kontracepcija

Trudnoća ima ogroman uticaj na žensko telo, a pojava viška dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni opet vrate u normalu, nestaće i dlačice. Takođe, one se ponekad mogu pojaviti i zbog uzimanja kontracepcijskih tableta, piše Mirror.