Nauka nema prava objašnjenja za smrt u kolevci: Postoji hipoteza o trostrukom riziku!

U jednom danu izgubljene su dve bebe. Sumnja se da je uzrok smrti SIDS, siindrom iznenadne smrti ili kako se u narodu kaže „smrt u kolevci“. Šta je to, da li je bolest, greška u genetskom kodu, da li se češće javlja kod dečaka ili devojčica, koji su potencijalni faktori rizika u „Jutru sa Jovanom i Srđanom“ govori su dečiji kardiolog Ida Jovanović i pedijatar Saša Milićević.

.

Ida Jovanović kaže da nauka ima samo hipoteze, da nema prava objašnjenja za SIDS. „Kod sve dece koja umru sa tom dijagnozom, kad se završi obdukcija pokaže se da su nalazi i struktura svih organa potpuno normalni. Radi se verovatno o funkcionalnim poremećajima, kao da organizam počinje da se gasi“, ističe doktorka.

Ipak, postoji hipoteza o trostrukom riziku. To su - uzrok, predispozicija i nešto što započne čitav događaj (što može biti infekcija, način na koji se beba stavlja u krevet...), navodi doktorka Jovanović i dodaje da se danas radi genetska obdukcija, što bi moglo da pomogne u nekim budućim slučajevima.

Šta se sve čini da bi se u potpunosti rasvetlila SIDS, da bi se preventivno delovalo, pogledajte detaljnije u prilogu koji sledi.