Ginekolozi vas mole da OVE NAVIKE izbegavate za vreme ciklusa

Ginekolozi imaju nekoliko saveta koji mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje, a ako ih praktikujete tokom menstruacije, bolove nećete ni osetiti.

.

Ne jedi slanu hranu

Tokom menstruacije mnogo žena zadržava vodu, pa je bolje dodatno izbegavati so. S obzirom na to da slana hrana dehidrira telo, ono to nadoknađuje tako da zadržava vodu. Međutim, ako ste već upali u ralje soli i naduveni ste, ginekolozi savetuju da pijete što više tečnosti kako biste izbacili višak soli iz tela.  
Ne konzumirajte kofein

Verovali ili ne, kofein može uticati na to da vam grudi budu osetljive tokom menstruacije, a uz to kofein u mozgu blokira jedan neurotransmiter što rezultira ubrzanim radom srca, anksioznosti i uvećanim simptomima PMS. 

Nemoj zanemariti zaštitu

Osim što tehnički možete ostati u drugom stanju iako vam traje menstruacija, tada ste i osetljivije na polne bolesti, pogotovo na one koje se prenose putem krvi.
Nemoj koristiti intimnu kozmetiku sa parfemom

Izbegavajte parfeme u proizvodima za negu, jer mogu izazvati vaginalnu iritaciju. Koristite proizvode specifično namenjene intimnoj nezi, a ako i oni imaju intenzivan miris, savetujte se sa ginekologom da vam prepiše neke umirujuće proizvode.

Nemojte sedeti na kauču celi dan

Iako dosta žena izbegava vežbanje tokom menstruacije, ipak se predlaže kretanje. Rast endorfina u telu može pomoći u smanjivanju grčeva i promenjivog raspoloženja, objašnjava miss7.24sata.hr.