Faktori koji povećavaju rizik od raka dojke

Rak dojke je uzrok smrti za oko dvadeset i dva odsto žena. Stopu preživljavanja određuje dijagnoza i tip raka. Rak dojke se može genetski naslediti, nastati usled neodgovarajućeg stila života ili nekih drugih oboljenja. Najvažnije je da znate koji faktori mogu da dovedu do toga.

1. Rasa i etnička pripadnost
Naučno je dokazano da su bele žene sklonije tome da obole od raka dojki nego Afroamerikanke. Međutim, stopa izlečenja je viša kod belkinja.

2. Genetika i porodična istorija bolesti
Možete biti genetski predodređeni za dobijanje raka dojke ukoliko je ženama iz vaše porodice već uspostavljena ova dijagnoza. Redovno idite na preglede kako biste na vreme počeli da se lečite.

3. Lična istorija bolesti
Ukoliko ste već imali rak jedne dojke, nažalost, moguće je da će se pojaviti i na drugoj. Zato je veoma važna redovna kontrola.

4. Gusto tkivo dojki
Grudi se sastoje od masnog, žlezdanog i fibroznog tkiva. Kada imate više žlezdanog i fibroznog tkiva, a manje masnog, veći je rizik dobijanja raka dojke.

5. Menstruacija, gojaznost i godine
Ukoliko ste menstruaciju dobili rano, a u menopauzu ušli kasno, recimo oko pedesete godine, povećan je rizik nastanka raka dojke. Što se tiče težine, žene koje su se ugojile u zrelim godinama sklonije su dobijanju raka od onih koje su gojazne od detinjstva.

6. Kontraceptivne pilule
Uzimanje kontraceptivnih pilula takođe povećava rizik od karcinoma. Međutim, dobra vest je da se rizik smanji ili nestane čim prestanete da ih pijete.