Da li je ovo prelomno otkriće u medicini? Uzrok autizma NIJE vakcina VEĆ...

Univerzitet u Virdžiniji došao je do novog otkrića koji može da bude ključan u sprečavanju autizma!

.

Mikrobiom majki tokom trudnoće ključni je faktor rizika razvoja poremećaja iz autističnog spektra, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta u Virdžiniji(UVA).

Ovo otkriće otvara mogućnost smanjivanja rizika za razvoj autizma uz odgovarajuće promene u ishrani trudnica ili uzimanje odgovarajućih probiotika.

Da zaista postoji takva mogućnost, potvrđuje činjenica da su naučnici uspeli da spreče razvoj autizma u primercima laboratorijskih miševa. Rizik je smanjen pomoću blokiranja upale molekula interleukin-17a, kojeg stvara obrambeni sistem organizma. Stručnjaci smatraju da bi se autizam zbog toga takođe mogao sprečiti tako tako što bi se zaustavilo stvaranje tog molekula. Ipak autori ističu da je istraživanje ovih procesa još uvek u ranoj fazi, što znači da tek treba videti hoće li drugi metod imati nekih neželjenih nuspojava. Stručnjaci takođe planiraju da istraže da li u ovom procesu učestvuju i neki drugi molekuli.

"Utvrdili smo da je mikrobiom ključni faktor u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što ukazuje na to da bismo mogli da ciljamo majčin mikrobiom ili upalni molekul IL-17a", rekao je dr sc Džon Lukens s Odeljenja za neuronauku na UVA.

"Molekul bi takođe mogao da se koristi kao biomarker za rano dijagnostifikovanje", dodao je.

Istraživanje ovog univerziteta u originalu pročitajte OVDE.

Veza mikrobioma i autizma

Poznato je da u ljudskom telu ima više bakterijskih nego ljudskih ćelija. Najviše ih ima u sistemu za varenje, gde većina njih ima pozitivnu ulogu. Oni nam pomažu u varenju, sprečavaju brojne infekcije i uče naš odbrambeni sistem kako da se bori. Već ranije znalo se da poremećaji u funkcionisanju mikrobioma mogu da uzrokuju brojne bolesti, naročito neke autoimunološke kao što su ulcerozni kolitis ili Cronova bolest. Takođe je bilo poznato da je faktor rizika za razvoj autizma u genetici, ali i da bi deo problema mogao da bude u okolini.

U novom prelomnom radu Lukens i njegovi saradnici su otkrili složenu spregu između zdravlja mikrobioma trudnice i zdravog razvoja deteta.

"Mikrobiom može da oblikuje razvoj mozga na različite načine. On je doista važan za kalibriranje odgovora potomstva na infekcije, povrede i stres", rekao je Lukens.

Tim s UVA pokazao je da nezdravi mikrobiom majki može da prouzrokuje probleme u neurološkom razvoju deteta. Dobra stvar u ovom otkriću je to što se na mikrobiom može relativno lako uticati pravilnom ishranom, probioticima i presađivanjem uzoraka zdravih fekalija. Svim ovim tehnikama može da se uspostavi zdrava ravnoteža među mikroorganizmima u sistemu za varenje.

Drugi pristup, blokiranje IL-17a, mnogo je rizičniji jer taj upalni molekul ima važnu ulogu u odbrani organizma od upalnih procesa. Zato bi igranje njime moglo da ima opasne neželjene posledice.

Nije vakcina

Lukens ističe da novi rad, iako pokazuje povezanost neurorazvojnih poremećaja i odbrambenog sistema, ni na jedan način ne ukazuje na spregu između vakcinacije i autizma.

"Postoji definitivna veza između imunološkog odgovora i razvoja mozga. Međutim, to nema veze s vakcinacijom. To se dešava mnogo ranije", pojasnio je Lukens.

Naučnici širom sveta do danas su napravili na stotine studija koje su pokazale da ne postoji veza između autizma i vakcinacije. Sumnja na ovu spregu proizlazi iz činjenice da se prvi simptomi autizma pokazuju u doba kada deca dobijaju prve vakcine. Ali istraživanja, među kojima je najpoznatije jedno dansko sprovedeno na više od pola miliona ljudi, pokazala su da je procenat dece s poremećajima iz spektra autizma jednak među vakcinisanom i nevakcinisanom decom.

Izvor: Index.hr