Često "ČUPATE" ZANOKTICE? Stručnjaci: To može biti znak OVE BOLESTI

Zanoktice su jedan od najiritantnijih kozmetičkih problema na prstima i gotovo da ne možemo kriviti one koji ih "čupaju". Ti komadići kože, koji se pojavljuju pored nokta, kače se za odeću i nakit, zbog čega vaši prsti dodatno mogu izgledati neuredno, ali i izranjavano.

Izvor: net.hr/A.V.  |  
Ilustracija Foto: BLACKDAY/Shutterstock
Ilustracija Foto: BLACKDAY/Shutterstock
.

Dermatolozi upozoravaju da stalna želja za čupanjem zanoktica može ukazivati na bolest koja se zove dermatilomanija, poznata kao opsesivno-kompulsivni poremećaj.

U snimku na TikToku, pedijatar iz Los Anđelesa dr Dana Brems, pokazala je svojim pratiocima kako to stanje izgleda pokazujući video osobe koja "čačka" svoje zanoktice na rukama.

Lekari mogu da dijagnostifikuju dermatilomaniju kada neko "čupa" zanoktice čak i do tačke oštećenja kože i stvaranja rana.

"Tačan uzrok i dalje nije u potpunosti razumljiv, ali stres i teskoba mogu da pogoršaju simptome", ističe dr Brems.

Smatra se da dermatilomanija pogađa do pet odsto američke populacije u nekom trenutku života, oko 16 miliona ljudi, procenila je klinika u Klevelandu.

Iako se smatra oblikom opsesivno-kompulsivnog poremećaja (OKP), postoje ključne razlike. Na primer, problem sa kožom ne dolazi uvek uz opsesivne misli, a osobe s OKP-om obično se ne povređuju namerno.

Ključni element dermatilomanije je nemilosrdno čupanje, do te mere da ono počinje da ometa svakodnevni život bilo zbog povrede ili stresa.

Postoje dva tipa dermatilomanije

Automatski oblik koji se često događa bez da osoba o tome razmišlja ili fokusirani, koji se ispoljava kada osoba posveti vreme toj svojoj navici. Fokusirano čupanje najviše je povezano sa povredama.

To utiče na posao, društveni život i druge dnevne aktivnosti osobe, zbog čega se mogu potencijalno zadobiti ozbiljne infekcje, upozorili su iz Međunarodne zajednice za OKP.

Stanje najviše pogađa žene i one koji pate od teskobe, pokazuju studije, a može biti podstaknuto velikim životnim traumama. Srećom, istraživanja pokazuju da lečenje može biti i te kako delotvorno za ublažavanje te navike. Lečenje uključuje specifične vrste kognitivno-bihevioralne terapije ili drugim metodama, propisanim lekarskim nadgledanjem.

@footdocdana #duet with @✨B.U.Tea✨ a subset of body-focused repetative behaviors. The exact cause is not fully understood, but stress and anxiety can exacerbate symtoms #dermatillomania #skinpicking #doctor ♬ To Build A Home - The Cinematic Orchestra & Patrick Watson